169 годишнина от рождението на революционера, поета и публицист Христо Ботев бе отбелязана днес пред неговия паметник в казанлъшкия парк "Розариум".

Почит пред героя отдадоха представители на групата "Експерти за Казанлък", имащи сериозен финансов принос за изграждането на паметника преди малко повече от година, представители на патриотични организации, начело с лидерите на Атака и Патриотичния фронт. Цветя пред паметника поднесоха и представители на местното дружество "Традиция", малцина граждани.

През есента на 2015 година по инициатива на председателя на казанлъшката организация на Атака Драгомил Иванов и основно с финансовата помощ на групата Експерти за Казанлък, както и с лични дарения на изп. директор на "Арсенал"АД Николай Ибушев и на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, както и на общинските съветници от ГЕРБ, бе изграден паметник на Христо Ботев в парк " Розариум" .Автори на бюста-паметник са казанлъшките скулптори Иван Колев и Николай Фитков. Двамата бяха сред авторския екип, изработил дарената от покойния Доко Доков пластика на „Японката“ на улица „Искра“ в Казанлък. Ботевият паметник в Казанлък е висок 2,50 метра и е изграден от мрамор, камък и месинг.

Това е вторият паметник на ревлюционера от Калофер, съграден с помощта на Експерти за Казанлък. През юни 2015 година с тяхната финансова помощ бе възстановен паметника на Христо Ботев в румънската столица Букурещ, в парка "Херъстръу".


С финансовата помощ на Екперти за Казанлък в Казанлък бе изграден и бюст пметник на автора на "История Славянобългарская" Паисий Хилендарски, в двора на едноименното училище.