Вдигат паметник на Христо Ботев в парк "Розариум"

Бюст паметник на Христо Ботев издигат казанлъчани.

Инициативата за Ботевия паметник е на Драгомил Иванов, председател на партия „Атака“, който заедно със свои сподвижници, работи по идеята от 2012 година.

"Христо Ботев е вторият по значимост за нашата национална история герой и е недопустимо Казанлък да няма негов паметник", каза Драгомил Иванов.

Бюстът – паметник на Ботев ще се постави в парк „Розариум“ в Казанлък, в близост до изграждащия се Музей на розата. Автори на бюста-паметник ще са казанлъшките скулптори Иван Колев и Николай Фитков. Двамата бяха сред авторския екип, изработил дарената от покойния Доко Доков пластика на „Японката“ на улица „Искра“ в Казанлък. За изработката на Ботевия бюст паметник ще се използва мрамор, камък и месинг. 2,50 метра ще е висок паметника, според проекта на арх. Ивелин Недялков. Бюстът -паметник ще е готов до средата на октомври.

Нужните за изграждането му 14 950 лева вече са осигурени от дарения на общински съветници от групитае„Експерти за Казанлък“, участващи с вноска от 8 хиляди лева и партия ГЕРБ. С лична вноска от 2 хиляди лева в изграждането му се включва и кметът на града Галина Стоянова. Почетният гражданин на Казанлък и изп. директор на "Арсенал" Николай Ибушев участва в родолюбивото начинание с 3 000 лева лична вноска.

Всеки един от дарителите ще получи в умален вариант Ботевия бюст-паметник, заради приноса си към националната и градска памет и това ще е нашият жест към дарителите, сподели за сайта zakazanlak.bg Драгомил Иванов.Ботевият паметник в емблематичния за казанлъчани „Розариум“ е само началото от кампанията за възстановяване на паметните знаци от българската и местна история, в създадения преди повече от 100 години казанлъшки парк.
Паметна алея в парка на малко известни, но с принос за историята и местното развитие казанлъчани, е друга идея, зад която застават местни патриоти. За целта те работят по сформирането на сдружение с нестопанска цел. Вече има желаещи местни дарители, които да финансират създаваното на такава паметна алея.
За втори път в рамките само на 3 месеца, членовете на групата „Експерти за Казанлък“ даряват пари за Ботев паметник. В навечерието на 2-ри юни, в централния парк на Букурещ „Херъстръу" бе открит възстановения със средства на казанлъшките „Експерти Ботев бюст паметник.