Паметник на Паисий Хилендарски бе открит с Водосвет в двора на ОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ в Казанлък. Това е единственият паметник на възрожденеца в региона. Инициативата за създаването му е на директора на училището Цветолина Цветкова, ОбС в Казанлък взе решение за поставянето му в двора на училището. Стойността на паметника е 4 800 лв., като средствата са набирани изцяло от дарители – местни неправителствени организации, Експерти за Казанлък, родители, бивши възпитаници на училището. Автор на идейния проект и изпълнител е скулпторът Велин Дечков, преподавател в НГПИД „ Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък. Дечков е автор на поредица паметници в Казанлък на бележити българи. Началото е поставено през 2005 година с паметник на Капитан Петко Войвода, следват паметници на Васил Левски, Онуфрий Хлендарски в село Енина, барелефи на Петко Войвода и Рада Кравкова, и на Никола Обрешков. „ Развълнуван съм, че на мен се падна честта да имам възможност да направя паметници на едни от най-великите българи, тези паметници да носят духовност и да бъдат възпитавани новите поколения“, коментира Велин Дечков.
Откриването на паметника бе част от поредицата събития посветени на патронния празник на училището и 157 години от неговото създаване. Събитията преминаха под мотото „ Паисиев плам“. В продължение на почти месец ученици от ОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ участваха в различни прояви, сред които конкурси за рисунка, есе, стихотворение, разказ. Запознати бяха с живота и дейността на първия наш възрожденец, направиха и препис на предисловието на „ История Славянобългарска“.
В деня на патронния празник директорът на училището обяви и една нова инициатива свързана с Паисий Хилендарски и неговото дело - учениците започват пълен препис на „ История Славянобългарска“ и през месец ноември 2016 година, когато ще бъде отбелязан отново патронният празник, преписът ще бъде изложен във фоайето на училището. 70 исторически преписа има „ История Славянобългарска“ и един от тях е притежание на ОУ „ Св. Паисий Хилендарски“, подарък от Иннър Уил клуб – Казанлък.
Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, народният представител Нено Влайков, началникът на Регионалния инспекторът по образование – Стара Загора Татяна Димитрова, зам.-кметове, общински съветници, директори на детски и учебни заведения в община Казанлък.