Хората: Чинията е ценност, да я опазим!
Читателите на сайта zakazanlak.bg си искат паметника на връх Бузлуджа, известен и като Чинията.
Това показва анкета на сайта, събирала мнението на потребителите в продължение на 20 дни. Толкова е процентът на отговорилите на въпроси, касаещи съхраняването и опазването на паметника в различни варианти.
80% от всички, участвали в допитването са за запазване Паметника с мотиви, че той е ценност, с уникална архитектура, граден е с народни пари и би било добре, той да бъде съхранен.
От общия брой подкрепили идеята за съхраняването на паметника, 61% са сторили това с категоричен мотив, че Чинията е с уникална архитектура и е част от историята на България.
Други 11,5% са за запазване на паметника, но с уговорката, че той трябва да има нови функции и смисъл.

За 8,20% от читателите, съхраняването на Чинията е наложотилно, тъй като за нейното изграждане са похарчени народни пари и не била да се руши това богатство. Толкова са и потребителите, за които опазваенто на паметника и неговото съхраняване за идните поколения трябва да е дело на БСП, партията, олицетворявана с градежа на Бузлуджа.

Едва 3% от всички, участвали в анкетата са изразили мнение, че опазването на паметника и връщането му за нов живот следва да е единствено и само, ако това го превърне в печеливш обект.

Онлайн анкетата на сайта zakazanlak.bg бе направена по повод идеята на архитект Дора Иванова, за съхраняването на уникалния паметник и превръщането му в Мемориал на Времето .

Против разрухата на Бузлуджа се обяви и премиерът на страната Бойко Борисов.