"Бузлуджа - паметта на времето" с това мото бе открита фотографска изложба в Художествената галерия в Казанлък. Изложбата е част от проект, който поставя въпроса за бъдещето на монумента. Тя е и носител на специалната награда на Камарата на архитектите в България. Проектът показва любопитна и малко известна информация за миналото и настоящето на паметника на връх Бузлуджа – историята на върха, идеите за създаване на паметника, самото изграждане на монумента, актуалното състояние, в което той се намира в момента и идеи за неговото бъдеще. Автор на фотографиите е англичанката Никола Милър, която присъства на откриването на изложбата : „ За първи път видях Бузлуджа през 2011 година и още тогава се влюбих в нея. От тогава няколко пъти в годината посещавам паметника – в слънчево, в дъждовно време, когато е заснежено. „ Фотографиите в изложбата могат да бъдат закупувани, като средствата са част от кампания за набиране на средства за бъдещето на монумента.
По време на събитието бяха представени за дискусия предложения за преустройството на монумента и неговото бъдещо предназначение, които са част от дипломния проект на архитект Дора Иванова. Проектът е получил отлична оценка от Техническия университет в Берлин. Според арх. Дора Иванова Бузлуджа притежава огромен потенциал да бъде опазен един архитектурен шедьовър и една част от историческото материално наследство на България, което би могло да бъде пример за други изоставени паметници. Бузлуджа също така притежава туристически потенциал и би могла да се превърне в една от най-атрактивните дестинации в страната, а с това и финансов потенциал за приходи.
Необходима е конструктивна експертиза, която да уточни необходимото конструктивно укрепване на сградата, но по първоначални изчисления необходимите средства за проекта са от 2 до 3 милиона лева.
Изложбата и проведената дискусия са част от инициативата на фондация "Проект Бузлуджа", която има за цел превръщането на сградата във функциониращ паметник на културата.
Арх. Иванова споделя, че към момента среща позитивни реакции на изложбите, презентациите и кръглите маси по проекта. „ Това е и стимулът ми да продължавам да се боря и да работя по този проект и се надявам да срещам все по- широка обществена подкрепа, защото това наистина е един национален проект и културна ценност от национално значение“, коментира тя.
Изложбата и проектът са представени в редица градове в страната и чужбина.