Стартира кампания за набиране на 100 000 лева за първи стъпки по консервиране на монумента Бузлуджа.

Инициативата е на основателя на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

Средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане.

След като се уточнят реалните стойности за проекта, неговото задействане и финансиране би било възможно по европейски оперативни програми или като публично-частно партньорство.

Според авторката на проекта за превръщането на Бузлуджа в Монумент на Времето арх. Дора Иванова, "Бузлуджа е стойностна, въздействаща и непреходна архитектура, както и един артефакт от историята на България". Според нея всяко стойностно постижение заслужава уважение, без значение в кой период е създадено то. Освен това Бузлуджа притежава потенциала да се превърне в една от най-успешните туристически дестинации в България. Най-добрият показател за потенциала на сградата и нейните качества е съществуващия силен туристически интерес. Арх. Иванова апелира Бузлуджа да бъде достъпна и безопасна за нейните посетители, да се легализира съществуващия туризъм, който вместо да я руши, да допринася за нейното опазване и за развитието на региона чрез създаване на работни места. На база изготвен бизнес план арх. Иванова е категорична, че монументът не само може да се самоиздържа, а и да генерира приходи.След представянето в Европейския парламент в Брюксел и в Института за опазване на паметници на културата в Берлин, каузата получи подкрепа и насърчение и в чешката столица Прага, в рамките на международен медиен форум.

Идеолозите на проекта са изготвили и специално видео за него. може да го видитетук:

https://www.youtube.com/watch?v=cCd3up_Wd5M

Повече за инициативата, както и сметките на фондацията може да откриете на сайта:

www.buzludzha-project.com

Подкрепете фондация "Проект Бузлуджа":

в лева: IBAN BG90FINV91501216590160
в евро: IBAN BG14FINV91501216590170
Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF

Фондация "Проект Бузлуджа"
www.buzludzha-project.com