Отиде си Бончо Песев


„Мисля, че съм принципен човек. И почтен.“ Това ми каза преди 11 години Бончо Песев. Той си отиде от нас днес. Запомних моята първа среща с него - неговата първа лична среща с мен.
Запомних я.

Един от първите събеседници на подновения през 2011-а година вестник на „Арсенал“, дългогодишният Председател на комбинатския Профкомитет, после – Председател на най-голямата синдикална организация в Казанлък – тази на КНСБ, Бончо Песев.
Човек, реализирал идеята за придобиването на благоустроен вид на село Шипка, така че то да бъде готово да стане град. Станало. Всичко, с което се е хванал в активните си жизнени години, е станало. Отговорен човек, почтен. Смел, „опъвал се“ на началството в името на принципите си. Силата на характера му усетил дори тогавашният председател на Централата на КНСБ, проф.Кръстьо Петков.


Бончо Песев започва работа в „Арсенал“ в далечните времена на 60-те години на миналия век. Израства в професията като конструктор на стрелкови оръжия. Завършва икономика в София, расте в управленската йерархия на „Арсенал“, гради силна синдикална кариера. Активно участва и в делата на БСП. Макар в последно време да беше силно разочарован от политиката.Не спираше да чете, обичаше да разлиства книгата.Обичаше и да пише. Но тетрадките с историята: „Арсенал“-Казанлък-животът му, останаха неиздадени. Нещо не му се пишеше в последно време. Сякаш беше се отказал. Беше решил да даде последните си няколко години на семейството. На близките, за които навремето, все нямало време. На театъра, на концертите.Той следеше културния живот не само в Казанлък. Следеше онова, което се случва с очите и ума си, със сърцето си, което успя да му събере толкова много приятели!


„Мисля, че съм принципен човек.“, ми каза в един майски ден Бончо Песев. Валеше. И аз така мисля, му казах аз пет години по-късно, през 2016-а, когато се видяхме пак за страниците на „Трибуна Арсенал“, по повод 80-я му рожден ден. Валеше пак.
И днес вали....


Сбогом, Приятелю!
Съболезнования на семейството!
Светъл път нагоре!


С тъга:
Диана Рамналиева

Прощаването с Бончо Песев ще бъде утре, понеделник, 16 март, от 11,30 часа в Ритуалната зала на Гробищния парк в Казанлък.


Екипът на zakazanlak.bg изказва съболезнования на семейството.


Още за Бончо Песев :

https://www.zakazanlak.bg/retro-8/chestit-yubilei-na-boncho-pesev-8-po-10-principi-i-pochtenost-2895

https://www.zakazanlak.bg/retro-8/arsenal-pazi-edinstveniya-pametnik-na-engels-v-cyal-rst-v-sveta-2374