„Наздраве, да изпием глътката смях”

Виртуална чаша със смях вдигна тази вечер Цветана Бонева, представяйки пред казанлъшката публика последната си книга за деца „Послания от Лафландия”. Според нея, това е екопомагало за чаровници от 5 до 10+. Творяща под псевдонима Цвета Пилигрим, познатата на казанлъчани дългогодишната учителка и авторка на детски книги, сподели, че посвещава творбата си на всички деца, които растат в приказната Долина на траките. И добави: „Лафландия - това е Страната на смеха. Книгата е една философия за деца, но и за възрастни. Когато се смееш, в теб бушуват невероятните пептиди на радостта и правиш хората около себе си също толкова усмихнати и щастливи”.

Цвета Пилигрим представи петимата свои малки помощници, направили илюстрациите към книгата – Никола Заров, Кристияна Джинкова, Елица Тодорова, Габриела Караиванова и Жана Асенова. Тя сподели, че във всяка една приказка от новата книга се откриват позабравени, но вечни човешки ценности като благородство, приятелство, честност... И благодари на всички, които споделиха тази вечер с нея. Защото благодарността също е едно едно от онези чувства, които пазят от омразата и носят радост.


Яница Станчева от издателство „Янита” подчерта, че това е книга, която е еднакво подходяща за деца, за големи и още по-големи, защото носи послания за всяка възраст. А за нейното издаване е използвана рециклирана хартия и нито едно дърво не е унищожено, за да се добие суровина.

Представянето на „Послания от Лафландия” се осъществи със съдействието на обществения посредник на Казанлък Гинка Щерева. По думите й, с философията си Цвета Бонева е на път да създаде нов феномен – методът на усмивката и смеха като педагогически похват. Гинка Щерева дари на всички 14 детски градини в община Казанлък по един екземпляр от книгата.

Пораснали вече възпитаници на Цветана Бонева, нейни колеги, приятели, деца и възрастни се наредиха да получат автограф от авторката. Любопитна подробност е, че за първи път част от "Послания от Лафландия" тя е прочела пред деца от арсеналската детска градина, както е известна ДГ "Буратино".