Със сурвачки от върбови клонки посрещнаха Дядо Коледа българчетата в най- стария град на Финландия –Турку. Изработката на сурвачките от възможно най- жилавото дърва в далечната северна страна, поради липсата на дрян там, е вдъхновена от неуморната казанълчанка и бивша преподавателка по физическо възпитание в ПГ „Иван Хаджиенов“ и алпийска катерачка Радостина Иванова, намерила своя нов живот и дом от 6 години във финландското градче. За новия й живот там и ежегодните й завръщания в родината, ви разказахме в началото на лятото на нашия сайт.
http://www.zakazanlak.bg/strgaloto-10/radost-i-hanu-lyubov-mezhdu-laplandiya-i-dolinata-na-rozite-3143

За красотата, създадена в часовете в българската школа съобщи лично с много вълнение самата Радост на своята страница във Фейсбук.
С много старание и желание децата, родени там или пристигнали със своите родители българи във Финландия са създали красиви сурвачки от върбови клонки, с които да наричат за здраве, берекет и късмет,вплитайки в украсата им с много обич изконни български традиции и обичаи.
„Далеч от България ,но винаги носещи я в сърцата си ,отпразнувахме по скромен начин Коледа в групата българчета, изучаващи майчин език. Забавни игри за всички, музика, кулинарни вкусотийки, между които и традиционната баница с късмети, прекрасно настроение и най-вече подаръци от истинския Дядо Коледа“, пише Радостина Иванова.
От името на цялата българска диаспора в Турку и с красотата, създадена от ръцете на българчетата там, Радост и комапиня пожелават на всичик близки, роднини и приятели в България весела Коледа, изпълнена с прекрасни вълшебства и доброта, и по-здрава, по-спокойна, по-мирна, по-щастлива и успешна за всички вас Нова 2017 година!