След Великденските празници язовир „Копринка” ще бъде арена на едно атрактивно събитие, замислено повече от година. Тук ще започне сглобяването на изработените вече части на тракийския птицеглав боен кораб, който още тази година трябва да заплува във водите на язовира. Идеята на Община Казанлък е корабът да се превърне в атракцион за казанлъчани и гостите на града, които чрез него могат по-осезаемо да се "потопят" в древното минало на града и долината. Още повече, че корабът ще стига и до мястото, където под водата се намира столицата на Одриското царство.


Авторът и ръководителят на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“, включващ изработването на птицеглавия тракийски кораб, Атанас Димитров, съобщи, че са направени всички елементи на кораба и има готовност за неговото сглобяване, което ще стане на брега на язовир „Копринка”. Изработена е киловата греда, която е с дължина от 19.5 метра и тежи 3.5-4 тона. Направена е от цели парчета дърво, което е постигнато изключително трудно, защото всичко е изработвано на ръка, без използването на машини. Така, както са го правили древните тракийски майстори. 300 елемента на ребрата на кораба са готови – изработени са от естествено криви дървета, в момента се правят диблите – дървени пирони, които са между 700 и 800 на брой. След Великден елементите ще бъдат натоварени и ще бъдат транспортирани до язовир „Копринка”, където ще започне сглобяването. Този процес ще може да се наблюдава на живо от казанлъчани и гостите на града, още повече, че всичко ще се прави на ръка с бронзови инструменти, за да бъде наистина автентично.

Водната птица от шлема на тракийския цар Севт III ще украсява бойния тракийски кораб. Птицата ще бъде разположена както на носа, така и на кърмата, тъй като особеността на кораба, пригоден едновременно за морско и речно плаване, е симетрията на двете му страни. На мачтата ще бъде конструирано „гнездото“ – плетен кош за наблюдателница. Идеята е и платното да бъде изтъкано на ръка от естествените и отглеждани от живелите тук одриси лен или памук.

Сериозна подкрепа за реализация на идеята е оказал известният мореплавател, писател и документалист с казанлъшки корен Дончо Папазов. А самият дървен материал, от който е направен птицеглавият боен кораб по подобие на плавателните съдове на траките, е осигурен от законна общинска сеч, информира още миналата година Община Казанлък при представянето на проекта.

„Енохфилм“ първи в България осъществява професионален проект на т.нар. експериментална мореплавателска археология с оригиналния си проект „Резос“ - безпрецедентен културен експеримент в световен мащаб, под патронажа на UNESCO, IMO – Световната мореплавателска организация, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. „Казанлъшкият” плавателен съд „Одрис“ се очаква да бъде малко по-голям и по-тежък от „Резос“, който сега е атракция край бреговете на Каварна в Черно море. А новият птицеглав кораб в язовир „Копринка”, според неговия автор Атанас Димитров, е безценен, защото е единственият в света и е реплика на бойните кораби отпреди 3500 години.