Въпросът за Колежа  остава за септември

За 8 септември е отменено разглеждането в Агенцията за акредитация на предложението от страна на Експертната група за създаването на Колеж по машиностроене в Казанлък, съобщи проф. Любомир Димитров, заместник-ректор на Техническия универсиет в София. Висшето учебно заведение е една от страните, под чиято „шапка“ практически ще се извършва и самото обучeние.
Причината членовете на Национална агенция за акредитация да отложи насроченото за 28 юли разглеждане на предложението за казанлъшкия Колеж, е обемната информация и желанието членовете на Акредитационната комисия да се запознаят обстойно с всички мотиви и документи.
По въпроса се работи и Колеж по машиностроене тази есен в Казанлък ще има, увери проф. Димитров. Той каза, че този нов срок няма да попречи на нормалното протичане на процеса за набиране на колежани и началото на обучението, което започва през октомври.
След произнасянето на Агенцията за акредитация, на ход е решение от страна на Министерството на образованието.

Преди месец Експертна група от представители на различни ВУЗ-ове в страната посети Казанлък и се срещна с представители на местния бизнес, за да проучи на място и се убеди в нуждата от подготвени на по-високо ниво технически кадри за местната икономика.
Професори и декани от различни ВУЗ-ове проведоха и специални срещи с ръководствата на „Арсенал“ АД и „М+С Хидравлик“, които ще са основни партньори на бъдещото учебно заведение.
25 ще са колежаните, които ще бъдат приети през първата година в Колежа по машиностроене. Ясно е вече и мястото, където ще се провежда обучението- част от сградата на ПГ по строителство.


По думите на зам. ректора на Техническия университет в София, тазгодишната кандидат-студентска кампания показала, че има възраждане на интереса към инженерните специалности.