3D макет на монумента на Бузлуджа ще посреща посетителите, след като паметникът бъде отворен за посетители през следващата година. Той бе показан на 9 ноември, когато екипа на Фондация „Бузлуджа“ представи извършените до този момент спасителни работи, които ще дадат и възможност и за отварянето на обекта за посещения.
„Такъв подробен макет на паметника не е правен никога през годините“, сподели тогава арх. Дора Иванова, председател на фондацията. Тя благодари за изработката на фирма SolidFill, която е лидер в 3D-принтирането в страната. Проектирането пък е дело на Валентин Желязков, който от дълго време работи с фирмата. Той е възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия и също има голям опит в бранша.
„Горд съм и е чест за мен, че бях част от екипа на фондацията. Съжалявам, че имах ангажименти и не успях да дойда на 9 декември. 3D макетът показва визията на монумента, след пълното приключване на възстановителните работи. Към него ще бъде добавена и още една част, която ще представя и обновеното пространство край паметника“, поясни той. „Адмирирам креативността и хъса, с който работи целия екип и великолепната идея този уникален монумент да бъде представен така, че да не бъде скрита нито една част от неговата история“, добави Валентин.
Макетът и кратък филм за историята на паметника ще е първото нещо, което ще видят посетителите на обекта, след неговото отваряне. Това ще е напълно безплатно. Тези които желаят да разгледат останалата част на монумента, ще наемат гид, който ще ги запознае с повече подробности за изграждането, развитието и възстановяването му, а туровете ще минават по точно определени места, за да се запази обекта. Без реклама, тази година затворения монумент е бил посетен от над 50 000 души. С отварянето му, според арх. Иванова, всеки от посетителите не само ще се запознае на място със свършеното дотук, но и те ще станат посланици на процеса по възстановяването.