Монументът на Бузлуджа отвори за кратко врати днес (9 декември), а екипът, ангажиран с възстановяването му показа на представители на медии, областни и общински служители и дарители, какво е направено през втория етап от реновирането на обекта. Сред официалните гости бяха заместник-областният управител на Стара Загора Петър Бояджиев, заместник-кметът и главният архитект на Община Казанлък – Драгомир Петков и Георги Стоев. На събитието бяха още членовете на настоятелството на фондация „Проект Бузлуджа"проф. Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците; арх. Греъм Бел, член на борда на Европа Ностра, директор на „Култура Тръст“ Великобритания и на „Унгарската фондация ренесанс“ и проф. Томас Данцл, ръководител на катедра Реставрация в Техническия университет в Мюнхен.
Дейностите по втория етап са финансирани от Министерството на културата (МК). 388 000 лева са вложени в обезопасяването на паметника, за да може да бъдат възстановени посещенията в монумента. Това ще стане през следващата година, след проверка от комисия от МК и извършването на необходимите процедури, които ще удостоверят, че безопасността на туристите е обезпечена.
Председателят на Фондация „Бузлуджа” архитект Дора Иванова благодари на всички, допринесли за успешното развитие на проекта – фирми и частни дарители, на ръководствата на областната и казанлашката общинска администрация, на екипа, извършител на обезопасяването.на обекта. Досега фондацията е получила от различни източници близо милион лева.
В помещението в долната част посетителите ще влизат без такса. Там ще могат да получат кратка информация за историята на паметника и за развитието на проекта. Желаещите могат да закупят билети за горната част, където ще бъдат водени от гит. В предверието вече е поставена будка, в която ще се продават билетите, сувенири и напитки, според плановете на фондацията. В горната част вече са изградени пътеки и парапети, по които ще се провежда опознавателния тур. Така посетителите не само ще получат интересна информация, но и по думите на Дора Иванова - „ще се запознаят на място със свършеното дотук и ще станат посланици на процеса по възстановяването”.
А интересът към паметника расте. По данни на фондацията от камерите за видеонаблюдение, през 2021-а година, обектът е посетен от 50 000 души, въпреки че няма достъп до вътрешната част на монумента. Тази година желаещите да го видят са още повече.
Идеята за възстановяването на монумента започва през 2015-а, а по-късно, благодарение на подкрепата на фондация „Гети” започва експертната оценка на монумента. В нея се включват над 100 експерти от страната и чужбина, благодарение на които е изготвен и Плана за опазване и управление на сградата. Реализират се и няколко дарителски инициативи.
Първият етап от реновирането на паметника е спасяването на мозайките, които обхващат площ от 1000 квадратни метра. Те са изработени от най-добрите майстори у нас в тази област. Сега площите са консервирани и няма опасност от тяхното разрушаване. Специално внимание е обърнато на мозайката на вътрешната част на купола, които са защитени двойно – с дървена и изолираща конструкция.
На втория етап, благодарение на отпуснатите средства от МК е обезопасен покрива, помещенията са почистени и са изградени пътеките за посетителите.
Предстои третият етап, при който трябва да се направи нова покривна конструкция, както и да се възстановят прозорците на горното ниво. Има няколко варианта за възстановяването на покрива, но той със сигурност няма да бъде с медни плочи, както е бил в оригиналния си вид. Единият вариант е конструкцията да бъде прозрачна, а другия – да остане част, която да показва състоянието му преди възстановяването.
При четвъртия етап ще се реновират отново всички повърхности, ще се изградят и няколко инсталации. Идеята е да се покажат всички периоди от развитието на монумента – както запазените от миналия век знаци с партийна символика, така и пост-соц-графитите. Сградата се предвижда да стане и център за организирането на различни събития – представяния, концерти и други. Навремето в голямото пространство на горното ниво са се правили различни тържествени събития, например – чествания, приемане в пионерската организация и т.н. В зоната не е имало седалки, а сега се предвижда да има такива.
На 9-ти бяха отличени и част от дарителите, които подкрепиха проекта по инициативата „Те си ключа. Отвори Бузлуджа”. Наградени бяха: Иван Нешев и Исмаил Алимов, Милен Михайлов – регионален търговски директор на Баумит България; д-р Константин Йорданов Стоичков, Красимир Стоянов от HTI България, както и партньорите по проекта Бузлуджа Маргарита Павлова, Петър Тотев и д-р Иван Дошков, които бяха възпрепятствани и не можаха лично да получат отличията. Макетът на ключовете е изработен от студенти от Национала художествена академия.
Паметникът на Бузлуджа, обединява в себе си много пластове от родната история – от подвига на четниците на Хаджи Димитър, през партизанското движение, еднопартийното управление на БКП, както и най-новото време, на което сме съвременици. Всичко това е въплатено в монумента, който е един от седемте най-застрашени паметници на дисонантното изкуство. Тази година той бе обявен за паметник от национално значение, а благодарение на Фондация „Бузлуджа” е вече и монумент с бъдеще.