Община Казанлък ще укрепва международните си връзки с Ломжа и Кашан Меморандум за разбирателство между Казанлък и древния ирански град Кашан предстои да бъде подписан, ако на сесията на 24 февруари, общинските съветници одобрят предложението. Кашан е град в централен Иран, административен център е на шахрестана Кашан в провинция Исфахан и е с население от 304 487 души. Намира се на около 190 км южно от столицата Техеран.
Двата града имат много сходства в културното и икономическото си развитие. В региона се отглежда Роза Мохамади (иранската Роза Дамасцена), а през месеците май и юни там се провежда ежегодно Фестивал на розовата вода (Golab Giri).
В могилите Сиалк, които се намират на 4 км западно от града, са открити множество артефакти, доказващи, че районът е бил един от основните центрове на цивилизацията от праисторически времена. В покрайнините на града се намира пирамидата Сиалк, датираща от преди 7000 години.
Едни от най-важните промишлени сектори, развити в Кашан, са: производство на килими, текстил, коприна, розоварене, производство на чугунени тръби и др. На близо 100 млн. долара годишно възлиза износът на машинно изработени килими. Регионът има сериозен потенциал за развитие на здравен туризъм. Там са разположени повече от 12 специализирани болници и медицински центрове, които впечатляват с високотехнологичното си оборудване.
Процесът на евентуалното побратимяване стартира през февруари м.г., след като Община Казанлък получи писмо-предложение от посолството на Ислямска република Иран в България за изразена готовност от Кашан за подписване на меморандум.
Съветниците ще гласуват и по предложението за партньорство и сътрудничество с полския град Ломжа, с което ще се укрепят добрите връзки между двата града и ще се създадат благоприятни условия за популяризирането на богатото историческо наследство на Града на розите. Първите контакти между администрациите на двата града са от 2019 година, които продължиха да се развиват в следващите години. Миналата година делегация от Ломжа бе сред официалните гости на Празника на розата.
41 са точките, включени във февруарското заседание на Общинския съвет.