На 30 юни, петък, от 22 ч. по БНТ 1 в предаването за разследваща журналистика на обществената телевизия „Следите остават“ разследващата журналистка Богдана Лазарова търси отговори на въпросите, защо Европейската комисия приравнява българското розово масло към токсичните химически вещества и смеси, чия е идеята за тази промяна и какво е бъдещето на българското розово масло и родните производители в Розовата долина.
През октомври 2023 г. Европейският парламент ще гласува промени в два регламента, които ще приравнят розовото масло и изобщо етеричните масла към токсичните химически вещества, като на опаковките и етикетите на всички продукти с етерични масла ще бъде поставен знак за токсично и канцерогенно химическо съединение. Това ще унищожи розопроизводството и производството на етерични масла не само в България, но и във Франция, известна с лавандуловото масло, в Испания, Италия, Португалия и Гърция, източник на портокалово и лимоново масло. За втори път, след пакета „Мобилност“ и Шенген, българските евродепутати от всички партии са единни, че това не трябва да се гласува.
В предаването „Следите остават“ на 30 юни, петък, от 22 ч. по БНТ 1 зрителите ще научат каква е българската позиция, която отстояват министерствата на икономиката и на земеделието, какво е становището на докладчика по промяната на регламентите – евродепутата от Гърция Мария Спираки, какви варианти за изход от ситуацията се обсъждат, както и откъде и от кого тръгва идеята за тази промяна.