Личните лекари искат увеличение на потребителските такси Да бъде увеличена потребителската такса от 2,90 лв. на близо 8 лв. настояват личните лекари. Те твърдят, че от повече от 10 години парите за преглед не с се променяли и припомнят, че преди това таксата бе фиксирана на 1% от минималната заплата. Общопрактикуващите доктори настояват да се върне именно това правило.
Според изказвания на членове на Управителния съвет на Българския лекарски съюз по-високата такса би повишила качеството на услугата, тъй като заради липса на средства част от лекарите нямат медицинска сестра.
Таксата от 2,90 лв. не покрива стойността на прегледа и остава за сметка на медика, казват от Сдружението на общопрактикуващите лекари.
От там направиха калкулацията, че като се раздели бюджета за общопрактикуващите лекари върху 25-30 милиона прегледа, които се регистрират годишно, средната цена на преглед като стойност е 8 лв. Това е преди да бъдат платени данъци или осигуровки върху тази сума.
Сега прегледите за пенсионерите са 1 лв., а за деца и младежи до 18 години - безплатни. Джипитата смятат, че таксата за пенсионери също трябва да се увеличи и че е редно и за децата да се плаща определена сума.
Предлаганите промени не могат да станат, тъй като потребителските такси са записани в закона за здравното осигуряване, коментираха депутати.
От БЛС са изчислили, че в момента средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 години, а 25% са в пенсионна възраст. 800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар. Джипитата в България които работят по договор с НЗОК са 3950, като средно те лекуват по 1711 души.