По случай Седмицата на пожарната безопасност директорът на РД ПБЗН-Стара Загора комисар Стоян Колев представи работата на огнеборците в региона. Това става непосредствено преди професионалния празник на пожарникарите - 14 септември, посветен на първия професионален събор, проведен през 1905 година, поставил началото на организираното противопожарно дело у нас, преди 117 години. Комисар Колев бе отличен с Почетния знак на областния управител, а още седем служители, сред които бе и началникът на казанлъшката служба Станимир Тончев, бяха наградени с грамота от Иван Чолаков, управител на Старозагорска област.

От началото на годината, до 12 септември, служителите от 11-те подразделения на дирекцията са реагирали на 2325 произшествия в региона. За сравнение, за същия период на миналата година те са били 2005, като ръстът е 16 процента, а само за летния период той е 17%. От 1 юни до момента са възникнали 1001 произшествия, сред които са големите пожари край Казанлък, Стара Загора, Пъстрово, в района на Полски градец и в съседни области, както и при спасителните дейности при наводнението в Карловско, в които също са участвали и огнеборците от подразделенията на регионалната дирекция.

-Г-н комисар, кои са основните причини за изминалото „горещо лято”?
-В нашата работа рядко имаме лято, което да не е горещо, като изключим дъждовната 2012 година. За пожарите в полски и горски масиви основната причина е човешката недобросъвестност и неправилното боравене с огън на открито. Най-много усилия положихме при потушаването на възникналите огнища край Казанлък, Пъстрово, където имаше опасност огъня да навлезе в населеното място, край Полски градец и край старозагорския квартал „Лозенец”. Над 200 пъти се е налагало да издам заповеди за спешното ангажиране на колеги, извън дежурните екипи. Хората си прекъсваха отпуските, с денонощия не можеха да се видят със семействата си, за което искрено им благодаря. Ангажирането на повече хора и техника се налагаше поради това, че повечето пожари на открито възникваха в следобедните часове при силен вятър, който допълнително усложнавяше действията ни. За да не се отслаби готовността на подразделенията ни, на нас са ни помагали колеги от други райони – Пазарджик и Пловдив. Ние от своя страна също сме пращали подкрепления в други региони – в Хасковско и Ямболско, както и при наводнението в Карловско.
При пожарите в сгради, най-често инцидентите се дължат на неизправни електрически инсталации и други технически причини. Обществените обекти, които се контролират от нас, са по-добре подготвени и за тях има по-малък риск от такива злополуки. В момента тече проверка на противопожарната готовност в училищата, преди началото на новата учебна година. В домовете и особено във високите сгради (каквито има в Стара Загора, Казанлък и Чирпан) има доста пропуски, които въпреки усилията ни трудно се премахват. В постройки от над десет етажа, има изградени противопожарни системи, които не се поддържат, в тях липсват щрангове, кранове и други елементи. Усилията на екипите ни, работещи по превенцията е, тези сгради да се преведат във вид, както е редно според стандартите. 32 са автомобилите, които са опожарени в различна степен през тази година.


-Кой, извън вашата структура, помогна на екипите по време на вашите акции?
-При различните бедствия на помощ се притекоха големите предприятия в региона, без чиято помощ нямаше да можем да се справим толкова успешно. При пожарите около Казанлък с нас работиха колегите от противопожарната служба на най-голямото индустриално предприятие в града - „Арсенал” АД. В района на Раднево и Гълъбово ни помагаха екипи от ведомствените пожарни на мините и тецовете в района, които предоставиха и тежка техника за направата на просеки, с които да се спре разпространението на огъня. В гасителните действия се включиха и членове от доброволните формирования, както и хора, които по свой почин се присъединиха към нас. Например при пожара край бензиностанцията, на пътя Стара Загора-Казанлък, граждани помогнаха за преместването на автомобилите от автокъщата, с което значително намалиха риска от разпространението на огъня. Много навременна помощ ни оказа и командването на 61 Стрямска механизирана бригада и 2 Тунджанска механизирана бригада. Признателен съм на всички, които ни подкрепяха в тези трудни моменти. Колегите от Казанлък помагаха при евакуацията в село Каравелово при наводнението на 2 септември.


-Има ли жертви и пострадали през тази година, включително и сред служителите на дирекцията?
-Основната ни задача е да предпазим хората и да ограничим до минимум стопанските щети. Сред служителите няма пострадали. Тази година има четирима пострадали и трима загинали, двама души са спасени от нашите екипи, като до намесата на нашите служители са били в безпомощно състояние в опасната зона.
При всички наши действия служителите на дирекцията демонстрират добра подготовка, своевременна намеса и ефективни действия. В предстоящата Седмица на противопожарна безопасност провеждаме дни на отворените врати във всички наши подразделения. Надявам се, по този начин нашата работа да стане видна за по-многобройна аудитория, като същевременно гражданите да си припомнят как трябва да се действа при различни бедствия и аварии. Децата са нашите най-скъпи гости, а вероятно част от тях в бъдеще ще тръгнат по нашите стъпки и ще постъпят в редиците на огнеборците.

Началникът на РС ПБЗН-Казанлък, гл. инспектор Станимир Тончев:
На 14-ти ще наградят най-отличилите се служители от екипите ни

Около 4000 декара горски и полски площи са опожарени това лято край Казанлък. Представителите на горските стопанства в Казанлък и Мъглиж, както и огнеборците от „Арсенал” АД ни помагаха при провеждането на гасителните действия. 20 души от доброволните формирования в гради и други граждани също ни оказаха съществена помощ за ограничаването, гасенето и наблюдението на опожарените зони. Приемам на връченото ми отличие от областния управител Иван Чолаков като признание за добре свършената работа от всички служители на Районната служба в Казанлък. На 14 септември, ръкводството на Общината ще награди най-отличилите се служители в гасителните действия. Наши екипи помагаха и при евакуацията и спасителните работи при наводнението в Каравелово, те също заслужават признание за своя професионализъм и себеотрицание.