Богат дългогодишен опит, отлично управление, висококвалифициран персонал, добре оборудвани производствени линии, добро познаване на пазара, доверие и признание от клиентите – всичко това е “Арсенал” АД - Казанлък. „Арсенал“ е най-голямата фирма от Сдружение „Българска отбранителна индустрия – акад. Стефан Воденичаров“ и крупно многофункционално инфраструктурно предприятие, заемащо водеща позиция в националната икономика. То се отличава с богати традиции в разработването, производството, търговията и инженеринга на военни и граждански изделия. Изцяло българско предприятие, най-големият работодател в сектор „Машиностроене“ в страната. Всичко това, събрало постиженията и успехите на поколения българи в 144-годишната история на предприятието, обаче не е пълно, ако не говорим за широката социална политика, която „Арсенал“ реализира за своите работници и служители. Политика, насочена към осигуряване на все по-добри условия за работа, увеличаване на доходите, разширяване на социалните придобивки и възможностите за отдих на всеки един от работещите в предприятието.

Доходите – работни заплати и ваучери

Средната работна заплата в „Арсенал“ е над средната за страната в сектор „Машиностроене“. От 1 април 2022 година основната работна заплата на всички работници, специалисти и служители бе увеличена с размера на увеличението на минималната работна заплата. Само месец по-късно – от 1 май 2022 г., работните заплати бяха увеличени още веднъж. Така общото увеличение на основната работна заплата в „Арсенал“ АД е 15%. На практика доходите, които получават работещите в „Арсенал“, са далеч по-високи от работната заплата. От 1 април 2022 г. месечните ваучери за храна, които получава всеки арсеналец, се повишиха 2.5 пъти и от 80 лева вече са в размер на 200 лева. Всички работниците и служителите получиха и сериозен бонус от 740 лева за Великденските празници през м. април – ваучери за общо 440 лева и 300 лева премия към работната заплата.
Стремежът на ръководството на дружеството е по-високите работни заплати и ежемесечните доходи на работещите да компенсират част от инфлацията в България.

65% поевтиняване на храната

За работещите в „Арсенал“ поевтиняването на храната във фирмените столове е 65%. Общо 8 са столовете за хранене на територията на предприятието – в Казанлък и на площадка Мъглиж. Кухнята е със съвременно оборудване, залите за столуващите са изцяло ремонтирани и напълно обновени. Обстановката е приятна, спокойна и уютна. Екипът от майстори-готвачи, сладкари и обслужващ персонал на арсеналския отдел „Обществено хранене“ се състои от 48 души. Всички те се грижат всеки ден работещите да получават топла, вкусна и питателна храна. Менюто е разнообразно, предлагат се супи, няколко основни ястия и десерти. Изготвя се съобразно сезона и по специален рецептурник за здравословно хранене. Над 3000 арсеналци дневно се хранят в столовете. Отделно всеки ден „Обществено хранене“ приготвя и предлага на работещите топли закуски и сандвичи. Към това се прибавя и тортата за рождения ден на всеки арсеналец, която той получава като подарък за своя личен празник. Така добре организираното столово хранене се е превърнало в част от запазената марка „Арсенал“.


Безплатно море

Всяка година през летния сезон арсеналци и техните семейства имат прекрасната възможност да почиват в хотелски комплекс „Арсенал“ в красивия черноморски град Несебър. За работещите в предприятието години наред се осигурява безплатен отдих през месеците юни и септември, а желаещите да почиват през юли и август ползват значителни отстъпки от цената. Повече от 10 години за безплатната почивка на своите работници, специалисти и служители предприятието поема абсолютно всички разходи по 6-дневния им престой на база All Inclusive в морския комплекс. Само през 2021 г. от безплатното море са се възползвали 1600 арсеналци, което на езика на статистиката означава почти 10 000 човекодни, които се поемат от фирмата. Отделно от това, децата до 6-годишна възраст също почиват безплатно, а малко по-големите деца в семействата – от 6 до 12-годишна възраст, ползват намаление от 50%. В хотел „Арсенал“ се предлагат чудесни условия за релакс. Храната е разнообразна и изобилна, във всяка стая има телевизор, климатик, телефон, минибар и балкон с живописна гледка. Интернет-достъпът е осигурен денонощно в лоби бара на хотела. Комплексът разполага с басейн и фитнес, на разположение на децата е специалната площадка. Красиво декорирано зелено пространство допълва атмосферата. Почивката на арсеналци и техните семейства в хотел „Арсенал“ в Несебър е още един съществен момент във всеобхватната фирмена социална политика.


Здравеопазване

Арсеналската заводска поликлиника вероятно е единствена запазена не само в региона, но и в България. В нея се осигурява медицинско обслужване от звеното за Бърза и неотложна медицинска помощ в предприятието. То е част от направление „Безопасност и здраве при работа“. Осъществява се непрекъснато дежурство от 5 часа сутринта до 22 часа вечерта, осигурени са всички живоспасяващи лекарства. Основната задача е да се оказва спешна помощ на работещите при възникнала необходимост от медицинско обслужване, но арсеналци са свикнали да идват първо тук, когато почувстват някакво неразположение като главоболие, проблеми с кръвното, ускорен пулс и др. В Спешната помощ на „Арсенал“ се правят мускулни и интравенозни инжекции, кардиограми, превръзки при порязване или други наранявания, реагира се при алергичен шок, при попадане на чуждо тяло в окото и др. И за наранявания, станали вкъщи, разчитат на медицинския екип в завода. Обслужването и всяка манипулация тук са напълно безплатни за хората. Отделно от това „Арсенал“ поддържа много добри контакти с болница „Н. И. Пирогов“ – София, УМБАЛ „Св. Иван Рилски” – София, с болниците „Проф. д-р Ст. Киркович” и „Тракия” в Стара Загора. Извършват се още безплатни периодични профилактични прегледи от лекари-специалисти от Районна Поликлиника - Казанлък и лабораторни медицински изследвания, на място.


Детска градина „Буратино“

Най-старата детска градина в Казанлък се намира в „Арсенал“. На години тя надхвърля 85, но сградите, в които прекарват деня малките ѝ обитатели, са изцяло ремонтирани, реновирани и обзаведени с нови и красиви мебели. Всичко, свързано с материалната поддръжка и издръжката на детското заведение на територията на фирмата, е от „Арсенал“. Детската градина се посещава от над 100 деца, разпределени в 4 групи, като единствено тук в целия Казанлъшки регион всяка група е разположена в отделна сграда. Дворът е голям, зелен и цветен. Детските съоръжения на открито събират палавниците за игри навън, а във всяка сграда, освен спални помещения, има добре оборудвани зали за различни занимания и забавления. Колективът е млад, амбициозен, грижовен и отдаден на своите възпитаници. В градината има психолог, в определени часове идват ресурсен учител и логопед. А малките буратинчета радват арсеналци със своите мили инициативи по случай различни празници – Коледа, Баба Марта, Лазаровден, Великден, Деня на детето, Празника на „Арсенал“... Детска градина „Буратино“ осигурява безценна грижа за децата на младите семейства, работещи във фирмата, за да бъдат те спокойни на работните си места.

Зелените оазиси на „Арсенал“

Парковите пространства на „Арсенал“ са изключително добре и грижливо поддържани. За зелено-цветното разнообразие в завода се грижи отдел „Битово обслужване“, което не само поддържа чисти и добре подредени всички алеи и междузаводски пространства, но създава истинска наслада за сетивата с добре оформените лехи, с хармоничното съчетаване на зелена и цветна растителност, с опазването на вековните дървета. Какво по-приятно от това да работиш сред зелените оазиси на „Арсенал“?

Следва продължение