Една от важните дейности, част от социалната политика на „Арсенал” АД, е развитието на детско-юношеския футбол. Въпреки ваканционното лятно време, подготовката на малчуганите бе възстановена в началото на август. Футболният клуб към дружеството - ФК „Арсенал-2000“, осигурява максимално добри условия за трениращите тук деца. Базата е обновена и е една от най-хубавите и съвременно оборудвани в региона. Терените се поддържат в отлично състояние. Има бани, съблекални и всичко необходимо за провеждане на целия тренировъчен процес – екипи, топки и т.н. Цялата дейност се обезпечава от „Арсенал“ АД. Родителите не заплащат такси за подготовката и за участията на децата в срещи, каквато е практиката в много други клубове.

Едно от новите лица в треньорския състав на клуба е Мартин Духтев. На него са поверени най-малките футболисти на ФК „Арсенал-2000“. Мартин e лаборант в Централна физична лаборатория на дружеството и от близо 2 години съвместява основната си трудова дейност с треньорската. Това не само че не го затруднява, а напротив – нахъсва го да работи още по-усърдно и на двете места.
„Завърших СУ „Езрах Антим I“ и още от дете съм очарован от футбола. Това е велика игра. Родителите ми са арсеналци – баща ми Николай Духтев е шофьор в Главна дирекция, а майка ми Милка Духтева е статистик в Завод 6. Брат ми Радомир също е свързан с отбора на „Арсенал“ – играе в тима на младежите младша възраст, - разказва Мартин. - Аз тренирах в друг клуб, където играх на различни постове: вратар, защитник и халф. Преминах през различните формации до юноши старша възраст. При завършване на средното си образование вече имах ясната идея да продължа да се развивам като треньор. Когато започнах работа в „Арсенал“ АД преди шест години, решението ми бе да се занимавам и с футбол”.

Изборът му между София и Пловдив е решен в полза на Града на тепетата. Пловдив му харесва, а и по това време не може да се запише задочно в Националната спортна академия. Младежът иска да работи и да чи и затова записва в ПУ „Св. Паисий Хилендарски“, където завършва бакалавърска и магистърска степен по специалността „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. Дипломата му дава право да работи като учител по физическо възпитание и да води тренировки в младшите възрастови групи.

„Много е трудно за един млад човек като мен да започне работа като треньор. Тук отново ми подадоха ръка от „Арсенал“ АД, - признателен е 25-годишният младеж. - Започнах във футболния клуб, където бях приет много радушно от по-опитните колеги в треньорския щаб – Станислав Пехливанов и Атанас Апостолов. Работата с децата много ми харесва, те са емоционални, непринудени и е чудесно, когато можеш да им покажеш красотата на футбола. Аз водя тренировките на най-малките – от подготвителната (р. 2010-2011 г.) и предподготвителната групи (р. 2012-2013 г). Започваме от АБ-то на играта – дрибъл, спиране на топката, подаване. За тях няма първенство, но има възможност да участват в турнири и приятелски срещи”.

През юни т.г. момчетата от подготвителната група изиграха първите си официални мачове на турнир в гр. Елена, където завоюваха второто място. Успехът им е още по-ценен, защото реално те са тренирали заедно около два месеца. „В известна степен, показаното на турнира изненада приятно и нас, треньорите. Радостта на децата бе голяма и ще направим всичко възможно в следващите месеци да организираме официални срещи с други клубове“, споделя Мартин.

Той е впечатлен от условията, които „Арсенал” осигурява за малките футболисти, за тяхната правилна и пълноценна подготовка. „Затова призовавам родителите, чиито деца имат желание да тренират футбол, да ги запишат! Убеден съм, че пътят към успеха започва от школите, с първите крачки. Спортът е начин децата да се приучат на дисциплина и ред, да живеят активно и здравословно. Той е спасението от пристрастяване към мобилните телефони и компютрите, предпазва от обездвижване, което носи все повече риск за подрастващите“, казва треньорът.

И днес Мартин Духтев продължава да играе на терена, любителски. Понякога и с малките си възпитаници. Почитател е на първенството на Албиона и на лондонския „Челси“, но твърдо вярва, че възраждането на българския футбол трябва да започне от школите и налагането на повече наши футболисти в елитните групи.
„Колкото повече деца тренират в школите, толкова по-големи са изборът на селекционерите и шансът за откриване на млади таланти. Сега системата е малко объркана. В елита „вкарват“ чужденци със съмнителни качества, а нашите момчета остават в по-долните дивизии. Не зная как това може да се промени, но трябва да стане, ако искаме този популярен спорт да се развива успешно. За да стигне един футболист до елита, са необходими много труд, упоритост, дисциплина и известен шанс. Ще бъда щастлив, ако мои момчета стигнат до професионалния футбол. Разбира се, това няма да е само моя заслуга, но дори надеждата за това си струва“, категоричен е Мартин.

Младежът продължава работата си с децата в дните за тренировка, които се провеждат след края на трудовия му ден в лабораторията. Планира на следващ етап да се запише в Националната спортна академия за треньорски лиценз, който ще му даде възможност да работи на още по-високо ниво. Наученото дотук трябва да се надгражда, но и на следващия етап Мартин не мисли да напуска работа. Ще учи задочно и ще тренира малките казанлъшки таланти.

Продължава набирането на деца във ФК „Арсенал-2000”. Родителите могат да направят заявки на телефони: 0882474 101 – Станислав Пехливанов, или 0894 445 101 – Мартин Духтев.