Метър  сняг вече на прохода Шипка, 29 хиляди са без ток в Областта

На прохода Шипка снегът вече е с дебелина около метър. Духа много силен вятър, платното за движение е стеснено. Продължава да вали. Подобна е обстановката и на прохода Хаинбоаз.

Това се съобщава в Информационния бюлетин на Областна управа в Стара Загора, разпространен преди минути. Бюлетинът е изготвен, на база докладите на шефовете на всички институции в област Стара Загора, отговорни да се грижат за спокойствието и безопасността на гражданите, както и за пътищата на територията й. По цялата републиканска пътна мрежа е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.
От снегопочистващите фирми съобщиха, че магистрала „Тракия” в частта й в Старозагорска област, е почистена и е на черно. На магистрала „Марица” почистването продължава в момента.
На територията на областта няма постъпили сигнали за бедстващи автомобили и за тежки пътно-транспортни произшествия.
В Старозагорска област обаче има 74 населени места, които са без ток. Населението в тях е около 29 000 души. Електрозахранването е прекъснато заради тежкия сняг и паднали върху електропроводите дървета, които са счупили стълбове. На терен работят 11 екипа, но от EVN ще пратят и допълнителни екипи от други области за справяне с авариите. Очаква се до 16 ч. днес в по-голямата част от населените места електрозахранването да бъде възстановено.
Техническият обем на яз. „Копринка” е 142 млн. куб.м. В момента в язовира има 92 млн. куб.м. Изпускат се общо 10 куб.м в секунда по канала за Стара Загора. Нивото на водоема се следи постоянно. Засега няма опасност от преливане.
Тревожно е състоянието на р. Сазлийка в Гълъбово. Нивото на водата е минало алармения праг и продължава да се покачва. Там има екип на пожарната, който е в готовност за действие.
В хижа „Морулей” снощи откъснати от света заради снега са останали 20 души. 14 от тях са тръгнали пеша и са се прибрали, други 6 са станали в хижата, в която няма ток, но се топлят на твърдо гориво.
В края на заседанието инж. Ранов призова жителите на Старозагорска област да ограничат пътуванията си, освен ако те не са наложителни, за да могат почистващите фирми безпрепятствено да свършат своята работа. Ако все пак ви се наложи да пътувате, бъдете много внимателни и спазвайте ограниченията при зимни условия.