Ваксината срещу COVID-19 (инактивирана, с адювант) Valneva е вече налична в РЗИ - Стара Загора. Поради ограничените количества към настоящия момент, тяще се прилага само в имунизационния кабинет на РЗИ Стара Загора от 3 ноември.

Ваксината съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.Предназначена е само за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години. Не се комбинира с други ваксини. Към момента не се прилага за бустери.

Резултатите от проучването, което включва приблизително 3 000 души на възраст 30 години и по-възрастни, показват, че ваксината предизвиква образуването на по-висок титър антитела срещу оригиналния щам SARS-CoV-2 при сравняване с ваксината Vaxzevria. Освен това делът на хората, които образуват висок титър антитела, е сходен при двете ваксини.

Допълнителни данни от това проучване показват също, че ваксината има еднаква ефикасност по отношение на образуването на антитела както при хора на възраст между 18 и 29 години, така и при хора на 30 години и по-възрастни.

Нежеланите реакции, наблюдавани при ваксината Valneva в клинични проучвания, обикновено са леки и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинация. Най-честите нежелани реакции са чувствителност или болка на мястото на инжектиране, отпадналост, главоболие, болки в мускулите и гадене или повръщане.

Противопоказанията при ваксината Valneva са свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества или остатъчни вещества от производствения процес на рекомбинантния човешки албумин (rHA). Ваксината се прилага мускулно в ръката.

Тук можете да прочетете кратката характеристика на продукта:
https://www.bda.bg/images/stories/documents/Vaccines_Covid19/20221005/anx_157104_bg.pdf