Родолюбци даряват за черквата „Свети Георги” в Средногорово
24 храма в Старозагорска епархия са наречени на Свети великомъченик Георги Победоносец

7000 лева са събрани досега от дарения за възстановяване на изографисаните от Петьо Ганин тавани на църквата „Свети Георги Победоносец” в казанлъшкото село Средногорово. На 6 май, когато селото и храмът празнуват Деня на светеца, се очаква още едно дарение да постъпи за обновяване на черквата, възстановена изцяло и осветена още в първата година след Освобождението на България – на 30 септември 1879-а.

Идеята за възвръщането на храма към нов живот идва по време на кметския наместник на Средногорово, сега председател на Църковното настоятелство, Коста Меразчиев. Тежко му било да гледа как се руши сградата на черквата, в която имало великолепно изписани тавани и то от сподвижника на Апостола на Свободата Васил Левски – казанлъшкия майстор-зограф Петьо Ганин. Затова Коста Мерзачиев организира благотворителна изложба с разпродажба на картини, средствата от която да отидат за възстановяване на стенописите. Събират се над 3900 лева.

Междувременно, благодарение инициативността на кметския наместник, по линия на Дирекция по вероизповеданията при Министерски съвет биват отпуснати два транша по 5000 лева, с които цялата църква е здраво укрепена с желязо-бетонен пояс, боядисани са стените отвътре, където няма стенописи, подновено е изгнилото дюшеме. Така сградата спира да се руши, а изографисаните в бароков стил библейски сюжети по таваните - да бъдат унищожавани. С дарения от родолюбиви българи като Севдалин Генов, син на писателя Паун Генов, чийто род е от Средногорово, а самият той роден и живял в казанлъшкото село, като психолога Донка Далева, Генчо Алагенов, Иван Кирков, с чието съдействие са изградени стъпалата към храма, и други граждани, както и с безвъзмездната помощ и съдействието на фирми са закупени нови кандила, направени са редица неотложни ремонти.Усилията на Коста Меразчиев не приключват с кметския му мандат. Той продължава своята работа по осигуряване на средства за обновяване на храма, като в каузата се включва и настоящият кмет на населеното място Илиян Илиев. Приемствеността в благородното дело дава своите плодове. През есента на 2017 година тримата – Коста Меразчиев, Илиян Илиев и Слави Славовски, издигат пракрасна каменна чешма в двора на храм „Свети Георги Победоносец”.

А най-голямото лично дарение, което пристигна миналата година и ще се използва за възстановяване на фреските по свода на църквата, е от българката Росица Якобс, която от дълги години живее в чужбина. Така, за това важно начинание вече са събрани 7000 лева. На 6 май - Гергьовден, когато храмът и село Средногорово празнуват, Росица Якобс зарадва жителите с още едно дарение от 4000 лева, което ще бъде прибавено към средствата за възстановяване на стенописите в Божия дом.

Отделно от това, Коста Меразчиев и кметът на Средногорово Илиян Илиев заедно с кмета на Дунавци Ганка Богданова подават предложения към Старозагорската митрополия, свързани с църквите в двете населени места. Специална комисия от там е разгледала храма в Средногорово и е направила проектосметка какви средства още ще са необходими за възстановяването й. След като Епархийският съвет вземе решение, предложението ще се придвижи към Дирекция по вероизповеданията при МС. В Средногорово се надяват отново да бъдат подкрепени финасово за довършване на започнатото Богоугодно дело. Необходими са още доста средства за възстановяване на изографисаните от Петьо Ганин тавани, за довършване на камбанарията, за оградата и ред други дейности. Защото през 2019 година Божият храм, носещ името на Свети Георги Победоносец, навършва 140 години и хората тук ще бъдат честити да посрещнат годишнината по подобаващ начин.

24 храма в Старозагорска епархия носят името "Свети Георги". В Казанлъшка духовна околия те са 4 - в село Енина, където църквата е построена през 1837 година, в село Средногорово и в селата Дъбово и Габарево. Най-голям брой църкви, наречени на светеца, когото почитаме на 6 май, има в Харманлийска духовна околия, която е част от Старозагорска епархия. Там черквите "Свети Георги" са 6.