Възпитаничката на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ Лъчезара Шивачева бе отличена с поощрителна награда в 17-ия Национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа“. Лъчезара спечели наградата за своята творба в категорията „Сюжет“ и получи отличието си на тържествена церемония, състояла се в град Кюстендил в края на месец април т.г. Рисунката й бе включена и в изложбата от селектираните творби на деца от цяла България.
Лъчезара е в 6 клас на Художествената гимназия в Казанлък. Тя и нейната близначка Магдалена рисуват от съвсем малки. Това е напълно обяснимо, като се има предвид, че майка им – Невена Атанасова, е завършила Художествената гимназия в Казанлък. Тя работи като дизайнер в „Арсенал“ и прави предпечатната подготовка на фирмения вестник „Трибуна Арсенал“.

Още две малки художнички – Никол Миронова и Росица Петкова от школа “Арт линия“, донесоха пролетна радост в Казанлък. Те бяха отличени в международния конкурс за детска рисунка “Малък Зограф”. Малките таланти представиха Казанлък в международната изложба “Цветът на тревата и зеленият цвят са еднакви” за обмен на изкуство в гр. Пьонгтек, република Корея, заедно с деца от цял свят.
7-годишната Росица е дъщеря на фотографа Пламен Петков и рисува от 5-годишна. Тя е внучка на известната в града на розите художничка Веса Вълова и първа учителка по рисуване на художничката Ваня Запрянова, която пък днес обучава Роси в своята школа. Никол е на 9 години, рисува от 6-годишна. „Страхотни деца, гордея се с техните постижения“, споделя Ваня Запрянова.