Пушката на Бенковски и Възванието за Априлското въстание показват в „Етъра“ Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание ще могат да бъдат видени от посетителите на музей „Етър“ между 1 и 5 март, обявяват от Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“).
Оръжието на революционера и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски, преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание, допълват от музея.
„Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от Апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него“, обясни Тихомир Църов, експерт връзки с обществеността в културната институция.
Инициативата на РЕМО „Етър“ организира по традиция представянето на исторически реликви, свързани с Освобождението и е наречена "Така извоювахме свободата". Досега са "гостували" жезълът на граф Игнатиев, револверът на Райна Княгиня, сабята, която Христо Ботев носи до смъртта си, и други реликви. През 2023 г. посетителите видяха отблизо пушката на Захарий Стоянов и първото издание на „Записки по българските въстания“ от 1884 г.