По два сигнала за работа в екстремно високи температури са работили от Инспекцията по труда в Стара Загора от началото на лятото. Сигналите са работа в закрито помещение при високи температури, взети са принудителни административни мерки, обясни Йордан Йорданов от трудовата инспекция в Стара Загора. Той припомни, че работодателите трябва да предприемат мерки за минимизиране на риска при работа в горещините.
При работа на открито могат да се въведат повече почивки и промяна на работното време. Тези мерки задължително трябва да предприемат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за опасни климатични явления.
Досега в Старозагорско няма установени нарушения на трудовото законодателство по отношение на работа на открито в опасните горещини, информират от Инспекцията
Жълт код за високи температури в цялата страна издаде Националният институт по метеорология и хидрология. Отново ще бъде слънчево и горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове над планинските райони в Западна България ще има временни увеличения на облачността. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София - около 34°.
В планините времето ще бъде слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще има временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра - около 20°.
По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 29° и 32°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
За следващите дни отново е издаден жълт код за жеги в цялата страна.