Дойде късметлийската Лунна Нова година

На 22 януари 2023-а, започна новата Лунна Нова година, която ще премине под знака на Черния воден заек. Това е четвъртото животно от 12-те в зодиакалния цикъл, което е смятано за най- късметлийското.

Счита се, че хората, родени в годината на Заека, са будни, остроумни, бързи и изобретателни, а самото животно - знак на Новата Лунна година, символизира милост, елегантност и красота.

Азиатският (китайският) календар в основата си е лунен. В Китай всяка нова Лунна година се посреща с мащабни тържества и семейни събирания. Календарът е от даоистките жреци преди хиляди години. Стандартизиран е през 2637 г. пр. н. е. като система на 12 земни разклонения. В него годината се състои от 13 лунни цикъла, така Нова година според източния календар започва в деня на първото (или второто) за годината новолуние.

Според една от легендите Буда повикал животните при себе си, за да посрещнат заедно Нова година. Отзовали се 12 от тях. Пръв дошъл плъхът, последван от бивола, тигъра, заека, дракона, змията, коня, овцата, маймуната, петела, кучето и прасето. Като награда за тяхната преданост Буда нарекъл по една година от 12-годишния цикъл на всяко от тези животни по реда на тяхното пристигане.

За господаря на 2023 г. казват, че не обича конфликтите и винаги си оставя резервни изходи като в заешка дупка. Определят заека като мил, скоклив, добродушен домошар, а годината му ще дава сили на дипломати и посредници, ще ни учи сами да лекуваме раните си и когато ни додяват – да опазим личния си свят и спокойствие.

Дългоушкото е докачлив, не обича трудни избори и спорове нито у дома, нито вън от него. Мнозина ще разчитат на добрия му вкус, плодовитостта в творчество и род, стремежа към материална стабилност, желанието да анализира задълбочено и да налага справедливи решения

Започващата година на Черния воден заек ще ни накара да обръщаме специално внимание на жилище и семейство и да пазим планетата като дом. В екип можем да наложим сговорчив тон и близост, която не спъва работата. Важно е хората първо да бъдат внимателни в своите думи, а после и към чуждите. Другата посока за по-голяма бдителност е поддържането на добро здраве и ведро настроение.


Цветовете, които ще носят късмет през годината, са небесносиньо, огнено червено, императорско жълто и ябълково зелено. Нюансите, които съответстват на водата - синьо и зелено - ще са най-мощни. Щастливи числа ще са 3, 4 и 9.