90-годишният Христо Гъдев работи по плакет с образа на Ботев

След като навърши 90 лета (юбилеят му бе тържествено отбелязан на 13 септември), Христо Гъдев продължава да смайва всички със своята неизчерпаема енергия и хъс. В момента бившият директор на казанлъшкото Механо работи върху нов проект – изработването на плакет с образа на българския национален герой, гениален поет и революционер – Христо Ботев.
Още в средата на 50-те години на миналия век, Христо Гъдев прави първата си матрица, а впечатлен от работата му, неговия баща, който също се казва Христо, му казва, че ако има подобни поръчки, ще ги дава вече само на него. Оттогава, до днес, наследникът на майсторлъка на шипченските занаятчии продължава да прави различни пластики. Това е известно отдавна – негови значки с различни патриотични теми – паметникът на Шипка, Хаджи Димитър и други отдавна се продават в музея на историческия връх, който неразривно е свързан с неговото родно място. Христо обаче изработва и по-големи плакети, като повечето от тях подарява на хора, които смята че заслужават. Така, от алуминиево фолио, „по стара тракийска техника“, според думите му, е възпроизвел сполучливо образът на Севт III. Той е историческа личност, свързана с древната тракийска цивилизация в Долината. Образът е взет от монета, която са намерили археолозите. При всеки свой проект, преди да започне да го работи, всеки етап от работата се обмисля дълго. Това според него е в основата на всяко едно дело, ако искаш да го направиш майсторски, така, че да се хареса не само на теб, но и на другите, които ще го видят и оценят.
Днес Христо Гъдев продължава да твори, въпреки че има известни проблеми със зрението. „Движението на ума и тялото са в основата на доброто физическо и душевно здраве“, казва той. Бъди благословен будителю, и още дълги години вдъхновявай околните със своя пример и доброта!
На снимката: Плакет с образа на Севт III, изработен от сръчните ръце на Христо Гъдев