Здравейте,

четох тези дни, че Общината имала намерение да се погрижи за запустялата сграда на бившото Общежитие на Механотехникума, като го превърне в блок за социално слаби. То няма лошо, ама пак ще са един пари и инвестицията трудно ще се върне.

Вярно е също, че жилищният фонд на общината е недостатъчен, а бедните и хората без възможност за домове стават все повече. Вярно обаче е и друго: че все повече стават възрастните самотни хора, изоставени от близките си, които са в чужбина или просто нямат такива. За тези хора алтернативите са малко: късметлиите отиват в старчески дом, на някои им дават пари за домашни помощници, други се молят Господ да им прати още някоя година сравнително добро здраве, за да се оправят сами.

Но има и много, които са извън борда. Тези хора имат възможности да си плащат или да им плащат пребиваването в старчески домове, но такива няма. Някои просто искат да не са сами в старостта си и търсят затова възможности да са в старчески дом., заради социалните контакти там. Трети просто не могат да се обгрижват сами, но и няма алтернативи за тях.

Старческите домове наоколо са пълни, за тях се чака с месеци. Може би трябва да се помисли и за такава алтернатива. Да се смени собствеността на общежитието и то вместо блок за социално слаби да се превърне в един приличен старчески дом. който може и да е частен. Дори много добре, още повече, че доколкото знам има инвеститорски интереси в тази посока. Много са старите хора и те ще стават все повече: самотни, нуждаещи се от грижи или другар.

Затова поздравявам намерението на Общината да стопанисва все пак тази сграда, защото май управата на училището няма време за нея, а тя се руши всеки ден. Убеден съм, че може да се намери и далеч по-разумно решение. При това с ползи напред във времето. защото един частен инвеститор ще стопанисва далеч по-добре този имот, отколкото социално слабите граждани, настанени в него от общината.

Още повече, че напоследък много социално слаби граждани, взели общински жилища под наем, правят в тях ремонти за десетки хиляди левове. А щом го правят, слаби ли са?

Идеята сподели : Пеньо Вълчев, пенсионер, град Казанлък