Една от 25-те най- талантливи млади инструменталисти в света- 20 годишната Сибел Зейнелова от Казанлък, вече е успяла да намери половината от търсената за обучениете си в Ню Йорк сума.
В репортаж на zakazanlak.bg от 16 юли, озаглавен „Казанлъшко момиче сред 25-те най-талантливи млади световни музиканти“, ви разказахме подробно за талантливата пианистка и за нужните й 17 хиляди долара, с които да заплати едногодишната си такса за обучение в едно от най- престижните висши музикални училища Mannes Gollege The New School for Music в Ню Йорк.
Репортажът ни за казанлъшкото момиче стигна далеч. Разпространен във втория ден от старта на сайта ни, той бе видян 1984 пъти. В You Tube споделеното видео, с изпълнение на Сибел, развълнуваха много хора, част от които решиха да подадат ръка на талантливото момиче и семейството й, за да помогнат за обучението й. За 20 дни след излъчването на репортажа, благодарение на усилията на семейството на момичето, вече е събрана половината от търсената и недостигаща сума за обучението в Ню Йорк -17 хиляди долара.

Към днешна дата, Сибел вече има 8 хиляди долара от тях.


Цялата стойност на обучението на Сибел в Нюйорското висше музикално училище е 44 хиляди лева за една година, без издръжката.
Сред останалите добри новини, застигнали момичето от Казанлък след репортажа, е и поканата от турско семейство, живеещо в Ню Йорк да осигури дом за Сибел, докато си намери квартира. Предложението за нея не закъснява. Престижен католически пансион за момичета в Манхатън, Ню Йорк, Downtown manhattan, намиращ се само на 20 минути път от музикалния университет, в който ще учи Сибел. Сумата за пребивавена в пансиона е в размер на 530 долара месечно, които семейството на Сибел ще се опита да поеме.
Междувременно талантливата пианистка печели и наградата за "Евробет талант“ на фондация „Помощ за благотворителността“. Сумата от 1500 лева, дадена като награда, също става част от парите, нужни за обучение. Като бонус от наградата Сибел ще има и изключителен ментор за различните си музикални изяви у нас, в рамките на година- композиторът Ангел Заберски –син. Поканата за участие в тазгодишното издание на Фестивала на изкуствата „Аполония“ 2015, са другите бонуси за казанлъчанката Сибел Зейнелова.
Добрите новини край пианистката имат и адреси:


Първата Нюйорска учебна година за Сибел Зейнелова започва на 31 август. Тя обаче трябва да бъде в Голямата ябълка седмица по-рано за официалното откриване на академичната учебна година в Mannes Gollege The New School for Music. Опознавателен тур за всички чужестранни студенти, е част от едноседмична им програма.

Преди да замине за Америка, Сибел кани на своя мини концерт за приятели, всички които са й помогнали в осигуряванета на средства за обучението й през първата година в Америка и са били съпричастни с успехите й. Концертът „За довиждане и благодаря“ ще е на 15 август, от 11 часа в Градската художествена галерия в Казанлък. Един от 25-те най- добри млади инструменталисти в света ще свири на рояла на акад. Петко Стайнов.


Бележка zakazanlak.bg

Желаещите да подпомогнат финансово обучението на момичето, в часта на осигуряването на останалите 9 хиляди долара, могат да го направят и чрез специално откритата за целта банкова сметка, публикувана в статията.


Вижте тук и изпълненията, с които
Сибел Зейнелова спечели тазгодишната стипендия на Евробет талант“.
„Соната“, Опус 79 на Лудвиг ван Бетовен
„Токата“ на Васил Казанджиев