20 годишна казанлъчанка е приета да учи пиано в едно от най- престижните висши музикални училища Mannes Gollege The New School for Music в Ню Йорк.
Това е Сибел Здравкова Зейнелова, възпитаничка в класа по пиано на преподавателката Елена Юлиянова.
Сибел е една от 25-те най- талантливи млади музиканти в света, прети тази година в бакалавърските програми на нюйоркското училище, сред 300- та кандидастващи. Тя е и сред малцината ,които са получили и специална стипендия за обучението си през следващите 4 години, покриваща 60% от годишната й такса за обучение, която е в размер на 44 хиляди долара.
За да покрие цялата си такса за обучението си в Америка, талантливата казанлъчанка се нуждае от още 17 хиляди долара. Две хиляди от тях вече е успяла да намери от добри хора, протегнали й ръка. С помощта на фондация „Свети Кирил и Методий“, с която момичето има договор, се търсят и останалите 15 хиляди долара.
На 1-ви септември Сибел трябва да прекрачи за първи път прага на Mannes Gollege The New School for Music в Ню Йорк.
Дотогава момичето ще продължи да търси нужните й средства, като семейството й допълнително ще търси и варианти за нейната издръжка. Сибел живее при баба си в Казанлък, а за издръжката на 3 членното й семейство се грижи нейната майка.
В Америка Сибел ще има и своите първи два концерта, през октомври и ноември, където ще свири, освен в залата на Mannes Gollege The New School for Music, и във френското посолство.


Сибел започва да свири на пиано още на 7 години. От 2012 година е приета в класа на доц. д-р Илия Чернаев, в Софийското музикално училище, а по-късно става и негова студентка в Националната музикална академия. Миналата година момичето решава да кандидатства в престижното Нюйоркско висше училище за музика и е прието, след тежки изпити в два тура. На единият Сибел свири на живо пред 15 членно жури. Добрата новина застига младата казанлъчанка през април тази година и оттогава момичето е в трескаво търсене на недостигащите й средства за обучението в Америка.
Още на 7 години Сибел Зейнелова прави първите си концерти, като до момента като солист-инструменталист е носителка на 41 награди от национални и международни конкурси в България, Турция, Македония, Франция и Русия. Участвала е в майсторските класове на солисти и педагози от световен ранг, сред които професорите Павлина Доковска,/ България/ Джон Пери, /САЩ, Канада/, Тамара Поддубная /Русия/, Влад Димулеску / Румъния/, Ксавие ле Комт де ла Бретониери/ Франция/, Виктор Чучков, Людмил Ангелов, Жени Захариева и д-р Захари Мечков-/САЩ/.
За своите успехи в продължение на 9 години е награждавана от Община Казанлък и е била носителка на стипендия за деца с изявени дарби, по програмата на Министерството на културата и Министерството на образованието. Участничка е в Клуба на успелите деца на България на фондация „Димитър Бербатов“.

Бележка zakazanlak.bg
Още за Сибел и нейния апел, вижте от видеото. Желаещите да подпомогнат финансово обучението на момичето, могат да го направят и чрез специално откритата за целта банкова сметка публикувана в статията.