Президентът Румен Радев откри иновативен „Център за аквапоника” в Тракийския университет. Проектът е реализиран, благодарение на сътрудничеството между ВУЗ-а и инвеститора „Аква Фийлд” ООД, като центъра е изграден за по-малко от година, в трудната пандемична обстановка. На официалното откриване бяха и областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, Старозагорският митрополит Киприян, ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и представители на научната общност и на фирмата-инвеститор.
„Това е съвременно достижение не само на Тракийския университет, а и на цяла България“, каза в приветствието си президентът Румен Радев. Той подчерта, че е необходимо ефективно сътрудничество между образование, бизнес и наука. „Това е нашият залог за бъдещето. Има хора в България, които доказват, че страната ни може. България може да мисли за своите граждани за своето бъдеще, за бъдещето на Европа и на света“, допълни президентът.
Радев коментира и някои актуални политически събития, но бе лаконичен. Той каза, че при всички действия на изпълнителната власт, те трябва да спазват стриктно законите и да защитават националните интереси на страната ни, а също така да бъдат представени ясно в публичното пространство.
„Центърът по аквапоника” ще работи по най-новата иновативна технология, като освен производство, в него ще се извършва научна дейност и обучение на студенти от университета.
Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция е около 120 хил. зеленолистни органично произведени растения и около три тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство.
Аквапониката е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, при която комбинирано се отглеждат риби и растения в циркулираща екосистема чрез използване на естествените бактериални цикли за преобразуване на отпадъците, създадени от рибите, в хранителни вещества за растенията.
Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се развиват отлично в една инфраструктура – воден обект. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, прилага се биологична борба с вредителите.
При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие, и се произвежда осем пъти повече храна на декар. Специалистите коментират, че аквапониката е бъдещето на модерното земеделие.