Почина генералният директор на БТА

След кратко боледуване почина генералният директор на БТА Максим Минчев. Той ръководи националната информационна агенция от 2003 г. Преди това е работил в БНР.

"Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек", се казва в информация на БТА, в която неговите колеги изказват най-искрени съболезнования на семейството и близките му.

Максим Минчев беше от дни в болница с Covid-19, но лекарите не успяха да го спасят, отбелязва "24 часа". "Днес загубихме от Covid най-близкия си приятел, кум, кръстник на децата ни Максим Минчев. Наш семеен спътник от 30 години. Най-любознателната, търсеща, обичаща, пътуваща, ведра душа, която Мони привнесе в живота ми, за да остане с нас завинаги", написа във Фейсбук Гергана Паси.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази своите искрени съболезнования по повод на кончината на генералния директор на БТА Максим Минчев, съобщи правителствената пресслужба. "Доказан и уважаван журналист, с богат професионален опит и винаги воден от стандартите на професията. Бог да го прости и поклон пред паметта му!", посочва премиерът Борисов.

Максим Минчев бе приятел на Казанлък. През юни 2015 година, по време на Празника на розата, в града официално бе открит офис на БТА, който функционира повече от година.

Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София. През 1972-1976 г. завършва специалност „Журналистика“ в Лвовски университет. През 1983-1986 г. учи специалност „Педагогика“ във Военна академия „Георги Раковски“. През 1993-1996 г. е стипендиант на НАТО, към щаб–квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност. От 2003 г. е генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА).

През 2016 г. става генерален секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). През 2016 г. става президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион).

Членува в Съюза на българските журналисти (СБЖ), Съюза на българските писатели (СБП) и Международната организация на журналистите (МОЖ).

Поклон пред светлата му памет!