Пазете се: нов вид измама


Наши съграждани алармираха за два поредни случая на опит за измама в града. Ситуациите са идентични, човекът е един и същ, схемата е до болка позната – да бъде провокирано човешкото милосърдие и съпричастност към болката на ближния.


Очевидците на двата случай разказват за еднакъв сценарий. Влиза в офиса човечец. Видимо притеснен, нещастен, изглеждащ отруден от ежедневна селскостопанска работа. Обяснява ви ненатрапчиво, че е от Смолянския край. Има дъщеря, която учи в казанлъшко училище, която обаче си е счупила крака и е необходима операция, но той няма достатъчно пари. Моли – единият път за 70 лева, вторият – за 36 лева, за да се прибере до дома си. Ще се върне с парите и с едно агне и баклава за благодарност.


На едното място му отказали, но на другото гражданин, преживял подобна ситуация с близък, веднага дал пари, дори повече от исканата сума. Човекът не се появил повече.


Тъй като и двата пъти е посочил кое е училището, което няма да цитираме по обясними причини, направихме бърза проверка дали има такъв случай там. Директорката бе категорична, че ако е съществувала ситуация, в която техен ученик се нуждае от помощ, първи те щели да разберат и да се отзоват. Но за такъв случай не са чували досега. Те посочиха и други факти, които не се връзват с разказа на този човек.


Макар и да става дума за дребни суми, съществува опит за подвеждане и измама. И за злоупотреба с човещината на тези, които са се отзовали, за да помогнат в беда. И очевидците на случките, и от училището предупреждават хората да бъдат много внимателни и не толкова доверчиви. Защото не всичко е така, както изглежда.