Нови успехи постигнаха възпитаниците на ПГ „Иван Хаджиенов“, непосредствено преди отбелязването на своя патронен празник. Най-добрите млади заварчици Габриела Попова и Анатоли Иванов, които взеха най-високите отличия в националната надпревара, която се проведе през март в Перник, са част от тима, който ще представя България, на Международното състезание в Чехия, което ще се проведе от 21 до 23 април. „От четиримата участници в отбора, двама са от Казанлък, от ПГ „Иван Хаджиенов“, с гордост споделя Петър Ганчев, преподавател по професионална подготовка в Механото и главен виновник за постигане на успехите в тази област през последните три години. Наскоро Габи се завърна от португалския град Брага, където тя и нейни съученици бяха по програмата „Еразъм+“. Там възпитаниците на Механото са преминали стаж в местна машиностроителна фирма.
Деветокласникът Христо Иванов от специалност „Мехатроника“ участва във финална на Националната олимпиада по техническо чертане. Той е 25-ти от 60 участници във заключителния етап, с оценка 5,75, като с това значително е подобрил своя резултат от участието си в предходната година. Христо е и единственият от региона, който се класира, и то за втори път на единствената олимпиада по техническа дисциплина, която се организира в България. „Подготовката ми бе в клас, благодарение на преподавателката ми инж. Пенка Бялкова. Тя работи с мен индивидуално, дава ми по-трудни задания. За да попаднеш на финала първо има училищен кръг, следва областен, където трябва да получиш оценка поне 5,5. Участниците са разделени в няколко групи, в зависимост от тяхната компетентност. Когато се явих за първи път, бях в първа група, а тази година бях във втора, при по-напредналите. Заданието включваше два етапа – теоретична и практична. Втората част е по представен детайл в аксонометрия (представящ всичките му елементи по всичките му три координатни оси), от който трябва да бъдат свалени размерите и да се направи работен чертеж в три проекции. В подготовката ми помогнаха и моите родители – майка ми Марияна Иванова, която работи в КАПП на Завод 5 в „Арсенал“ АД и баща ми Иван Иванов, който също е работил в дружеството. Моето желание е и аз да карам стажа си в „Арсенал“ АД“, сподели Христо.


На Междуобластното състезание „Най-добър млад строител“ Аксел Саид от 12 Б и Адам Холанди 11 Б се класираха на трето място в надпреварата по зидарство. Тя се проведе в Ямбол, а казанлъчани се конкурираха с осем отбора от 7 профилирани гимназии от Югоизточна България. „Като се има предвид, че всички те идват от строителни техникуми, където специалната подготовка е на различно ниво, нашият успех е още по-ценен. Благодарим на преподавателите Тинка Лукова и Евгени Генчев, които ни помогнаха при подготовката за състезанието“, каза Аксел Саид.

Хаджиеновските гвардейци Лъчезар Танев (от три години в гвардейския оркестър) и Димияна Монева (от две години в гвардейския отряд) се завърнаха от Черна Гора. Те бяха в Подгорица и Цетине по проект на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и Асоциация „Докосни дъгата“ за личностно израстване на младите хора. Те се включват в групата от около 50 български младежи, след като представят свое есе или презентация по определените от организаторите теми. В балканската страна възпитаниците на Механото са посетили Скупщината, срещнали са се с министри, депутати, с управата на тамошния университет, с българския вицепрезидент Илияна Йотова, с футболната легенда Деян Савичевич, който сега е председател на Черногорския футболен съюз. „Видяхме много нови неща, например как са въвели еврото, и то без тяхната държава да е член на ЕС. А най-важното, създадохме много нови приятелства“, разказа Димияна Монева.