Мъжки рожби надделяват в казанлъшкото АГ-отделение

428 деца са се родили през 2018 година в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р „Христо Стамболски” ЕООД в Казанлък. 226 от тях са момчета, 202 са момичета. Първото бебе на 2019 година, родено в казанлъшката общинска болница, също е момченце. От началото на тази година досега тук са проплакали 21 бебета. Тенденцията през последните години – от 2016-а досега, е превес да имат мъжките рожби, които поемат първата си глътка въздух под грижите на казанлъшките акушер-гинеколози. Има и друга тенденция – броят на ражданията да намалява – през 2018-а новородените бебета са с 32 по-малко спрямо 2017 година, но това е характерно за цялата страна.

Екипът на АГ-отделението е в състав д-р Тодор Гаргов, началник на отделението, д-р Нихтянова, д-р Нейков, д-р Стойчев, д-р Казалиева, д-р Попгеоргиевска, която наскоро е излязла в отпуск по майчинство, и от няколко месеца най-новото попълнение в състава от специалисти – д-р Башева. Точно на нея се пада отговорността в Деня на родилната помощ – 21 януари, да е работа дневна смяна. В момента в АГ-отделението една жена е в предродилна зала, а друга току-що е прегледана от д-р Станимира Башева. Направена й е 4D-ехография и поради установено кървене и ниско прикрепена плацента, бъдещата млада майка е настанена в болничното отделение за наблюдение и лечение.

Така, празникът на родилната помощ всъщност е делник, в който работата върви с всички отговорности и грижи, а поздравленията идват преди всичко от управителя на болницата в Казанлък д-р Кети Маналова, която се гордее с постигнатите резултатите в медицинската дейност на здравното заведение. За всичко това, за празничния 21 януари и за проблемите, които преодоляват – в специално интервю на д-р Маналова за сайта zakazanlak.bg.

Честит празник на всички лекари, акушер-гинеколози, акушерки и специалисти, благодарение на които идва новият живот!