Коалиция "Алтернативата на гражданите" дари 4500 лева за изграждане на монумента

В края на изминалата седмица бе поставена скулпурната композиция на Войнишкия паметник в казанлъшкото село Ясеново. За това информира Христо Ангелов, председател на Инициативния комитет за изграждане на монумента в памет на загиналите ясеновци в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Скулпурата бе поставена точно един месец, след като стартираха строителните дейности – в края на месец септември 2022 г. бяха отлети основите на Войнишкия мемориал и бе направен кофражът на носещата площадка. А след това бе изградена и стената за трите паметни плочи.

Скулпурата тежи над половин тон, изработена е от неръждаема матирана стомана. Тя е по проект на художника Иван Гайдаров, техническото решение е на конструктора Георги Чакръков. В изчистени пластични форми композицията събира в едно недописаното войнишко писмо до майката, прекършеното перо, последната капка мастило, протегнатите към Бог майчини ръце, зловещия смъртоносен куршум, бойните щикове на защитниците на Родината. Скулпурата е с тегло 567 кг, поради което за поставянето й бе осигурен кран от казанлъшка фирма. Предстои облицоване на бетонните повърхнини с термообработени плочи от гранит и постилане на тротоарните околности с гранитни павета.

Проектната стойност на съоръжението е 15 000 лева, осигурени изцяло от дарения. Най-голямото дарение за монумента е на Коалиция „Алтернативата на гражданите“, чиито членове подкрепиха инициативата с 4500 лева. Върху три гранитни плочи ще бъдат изписани имената на загиналите. Дарението на „Алтернативата на гражданите“ ще бъде насочено точно за това. 57 мъже и младежи от село Ясеново са оставили костите си по бойните полета по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата световна и Втората световна война. Почти всички са погребани на фронтовите линии, в общи гробове, обезличени от врага и времето, което провокира инициаторите да им издигнат мемориал. Пространствената композиция е разположена в центъра на село Ясеново.