Скъпи гости за своя празник той посрещна в ресторант "Орешака"

Старозагорският митрополит Киприан отпразнува в Казанлък имения си ден на 31 август. В храм „Св. Успение Богородично“ в града на розите бе отслужен празничен молебен за здраве. В тържественото богослужение участваха Величкият епископ Сионий, представителят на Московския патриарх у нас архим. Вассиан Змеев, ик. Нелуцо Опря от Румънската църква, йеромонах Панкратий Бузов – и.д. игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово“, йеромонах Стефан Тричков от Троянския манастир, протисингелът на Старозагорска епархия архимандрит Богослов, свещеници от Старозагорска епархия.


За първи път митрополит Киприан посрещна своите гости за имения си ден в Казанлък в живописната и прохладна градина на ресторант „Орешака“. Сред светските личности, уважили празника на старозагорския владика, бяха областният управител Гергана Микова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, генералният директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, консулите в Генералното консулство на Република България в Одрин Андон Андонов и Атанас Димов, кметове на населени места в област Стара Загора, представители на институции.

Както се полага за такъв повод, Старозагорският митрополит прие много поздравления от духовни лица и миряни. Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес за имения ден на владиката. Дарове от сърце, съпроводени с благопожелания за здраве, получи той и от многобройните си гости.

„Утре ще се навършат 24 години от моето монашеско подстрижение – сподели митрополит Киприан. - Помня далечната 1996 година, когато на 28 август бяхме на служба в храм „Успение Богородично“ в село Осетеново. Тогава започна моето въздвижение към монашеството. Спомням си и за изпитанията ми през трите дни в пещерата на Св. Иван Рилски, за да мога след това, на 1 септември, да бъда подстриган за монах в Рилската света обител, с името на Св. Киприан Картагенски.“ Владиката благодари на всички, които са го подкрепили по неговия духовен път. Той отново напомни, че църквата е спасителният кораб на нашата вяра и всеки, който се качи на него, ще намери утеха, мир, благоденствие, милосърдие и духовна радост.

Специален поздрав по случай имения ден на дядо Киприан поднесе хорът при старозагорския катедрален храм „Свети Николай“ с диригент Мария Колева. Певците изпълниха една от любимите песни на владиката „Всего-то навсего“, композирана от монахиня Юлиания Денисова.