Лятото дойде с най-дългия ден в годината

21 юни - Денят на лятното слънцестоене, е най-дългият ден и съответно - най-късата нощ за 2019 година за всички, които живеят на север от екватора. Слънцето изгрява в 05:49 часа и залязва в 21:08 часа. Продължителността на деня е 15 часа, 19 минути и 29 секунди. В 18:54 часа българско време е лятното слънцестоене, а с него настъпва и астрономическото лято.

Лятото в България започва с малко по-високи температури от средните – в страната те ще бъдат между 28 и 33 градуса.

Думата "слънцестоене" (Solstice) идва от латинската solstitium, което означава "точката, когато Слънцето е спряло". В рамките на няколко дни преди и след слънцестоенето, Слънцето почти не променя височината си по обяд в небето. Преди Николай Коперник, който за първи път обяви пред света хелиоцентричната система, хората са вярвали, че Земята е неподвижна, а Слънцето се върти около нея. Използването на думата "слънцестоене" е спомен от онези времена.

Дали това е най-дългия ден в цялата история на Земята? Вероятно не, но приблизително е така.

Учените установяват, че най-дългият ден в историята на Земята досега вероятно е бил през 1912 г. Тогавашното лятно слънцестоене е било най-дълго продължила дневна светлина, която Северното полукълбо някога е виждало и обратно, зимното слънцестоене през 1912 г. е било с най-дългата нощ, която някога сме виждали.

Единственото пълно слънчево затъмнение за годината ще бъде на 2 юли, пресичайки южноамериканските планини Андите през Чили и Аржентина, преминавайки директно през няколко големи астрономически обсерватории.

Пълното слънчево затъмнение на 2 юли ще продължи максимум 4 минути, 33 секунди и няма да се вижда от нашата страна.

Лятното слънцестоене е и ключово културно събитие в много древни и съвременни общества. Слънцето се приема като символ на живот. У нас традицията вплита езическото в християнското. Край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в чест на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна, течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.