Конфискуват къщата на Хитлер заради неонацисти


Правителството на Австрия директно реши да конфискува къщата от частния ѝ собственик, за да не позволи тя да се превърне в притегателен център за неонацисти

Родният дом на Адолф Хитлер, в който той е живял през първата година от раждането си през 1889 г., се намира в австрийския град Браунау близо до границата с Германия.

Неонацисти редовно идват през последните години на поклонение пред дома на бившия нацистки диктатор на Германия, а австрийските власти се опитваха от 1984 г. за изкупят имота, но неговата собственичка отказваше да го продаде.
Сега правителството на Австрия директно реши да конфискува къщата от частния ѝ собственик, за да не позволи тя да се превърне в притегателен център за неонацисти.
Все още не е ясно как ще се използва занапред триетажната жълта къща.
"Тъй като не може да бъде разрушена, тя ще бъде използвана за някаква образователна цел", каза вицеканцлерът и министър на икономиката Райнхолд Митерленер.

Вътрешният министър Волфганг Соботка искаше сградата да бъде разрушена, но тя е част от стария град в Браунау, който е защитен като историческо наследство.
Приетото решение подлежи на одобрение в парламента, където правителството има мнозинство и се очаква депутатите да го подкрепят.

Семейство Хитлер е наемало апартамент в сградата и е живяло там през 1889 г.
Висш служител на нацистката партия я купил по време на Втората световна война и я превърнал в музей, отворен за посетители.
След войната къщата бе върната на първоначалните ѝ собственици. Вътрешното министерство я бе наело и я използваше като работилница за хора с увреждания.

Собственичката обаче отказваше да пригоди сградата за инвалиди и не успя да се споразумее с правителството за нейно ново предназначение или за продажба.

Източник:http://www.vesti.bg/, по материали на БТА