12-класничката Катрин Евтимова и 11-класникът Анатоли Иванов от ПГ „Иван Хаджиенов“ в Казанлък отново са сред най-добрите, на приключилото в края на миналата седмица Национално състезание „Най-добър млад заварчик“. Катрин, която миналата година бе единственото момиче, участвала в надпреварата и призьор в дисциплината Миг-Маг (заваряване с топим електрод в активен защитен газ), тази година стана втора. Анатоли повтори второто си място, както бе класирането му и през 2022 година в електродъговите заварки. Състезанието се проведе за четвърта година, във фирма „НЕКСАС“ ЕООД, край столицата.
Според преподавателят от Механото инж. Петър Ганчев хаджиеновци са били ощетени от журито. „Втора година, малко не достига в оценката на Анатоли да стане победител. Катрин също се представи отлично, и не смятам, че другите състезатели са демонстрирали по-добри умения от нашите възпитаници. Догодина очаквам да ни се реваншират, а Анатоли да взема най-сетне приза, който заслужава“, сподели учителят. По-ниски оценки младежите получиха и за направените от тях артинсталации.
Подготовката за следващото състезание ще започне още тази година. Катрин, която провежда своето практическо обучение по системата на дуалното образование в „Арсенал“ АД, тази година е абитуриентка. Инж. Ганчев обаче вече подготвя нейна заместничка в отборът, който догодина отново ще се бори за честта на казанлъшкото Механо.
„Благодарни сме на инж. Върбан Танев, директорът на Българо-германския център в Стара Загора, който още от миналата година помага на нашите възпитаници при подготовката им за състезанието“, сподели инж. Ганчев. Догодина в надпреварата ще има нов спонсор, а на следващата, егидата над младите професионалисти ще поеме варненската корабостроителница.