Областният управител на Стара Загора Гергана Микова отличи посмъртно горянина Христо Несторов –Щако, за неговото активно участие във въоръжената антиболшевишка съпротива в България. Грамотата от името на Общобългарски комитет „Ген Иван Вълков“ бе връчена от Гергана Микова на внучката на Христо Несторов - Денница Танева, която живее и работи в Казанлък. Заедно с грамотата наследницата на Щако получи и документален сборник с архивни документи, издаден от Комисията по досиетата. Церемонията се състоя навръх Благовещение във Военния клуб в града на розите и е по случай 65 години от гибелта на водача на горяните в нашия регион. Христо Несторов – Щако, загива в сражение при блокада от Вътрешни войски и местни комунисти в Средна гора, недалеч от Павел баня. Другият член на неговата горянска група от анархисти – Милю Казака, е ранен и заловен жив. По-късно е осъден на смърт и екзекутиран в Бургаския затвор. А Емилия и Дончо Караиванови успяват да пробият блокадата и да емигрират в Париж.


„Запазете полета на духа – този завет остана от моя дядо, който ми бе предаден от моята майка – Горяна Несторова“, сподели силно развълнувана внучката на Щако при получаване на отличията, отредени за нейния дядо. Тя сподели, че баба й Ана и майка й Горяна са преживели много трудности и изпитания, след като Христо Несторов е бил убит през 1954 година. „Той се е борил за своите идеали в името на България. Но, когато тръгнахме да издирваме акта за раждане на дядо ми Христо Несторов, се оказа, че няма такъв човек. Баба ми се води вдовица, има дете, а съпругът й просто го няма никъде... Как е възможно да изчезне човек, който се е жертвал за идеалите си и за България?!“, пита се и днес неговата наследница, когато споделя преживяното от нейното семейство след гибелта на дядо й. Денница Танева благодари на Йордан Маринов, председателл на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“, по чиято инициатива Комитетът удостои посмъртно с грамота Христо Несторов-Щако. „За мен е чест, че всички вие сте тук, заради делото на дядо ми“, обърна се тя към областния управител Гергана Микова и към кмета на община Казанлък Галина Стоянова, които почетоха паметта на горянина от Казанлъшкия и Павелбанския региони.

Вторият горянин, за когото също бе предвидено посмъртно отличие, е Герасим Тодоров. Неговият син Владимир Тодоров не успя да пристигне на церемонията, както и председателят на НФСБ Валери Симеонов, който трябваше да връчи отличието. Двамата изпратиха извинения до организаторите на събитието, като подчертаха, че в мисълта си са в Казанлък. Герасим Тодоров организира горянската организация, известна като Шести Пирински отряд, която бори срещу установилата се комунистическа власт в България след 9 септември 1944 година. Съставът ѝ наброява 40 четници. Тодоров, бивш активист на ВМРО на Ванче Михайлов, сформира отряда през 1947 година. След време той се разделя на две чети, като за командир на втората става Кирил Бенгазов. След разбиването на четите пред съда са изправени 84 четници и техни помагачи, 12 от които са осъдени на смърт през 1949 година. Церемонията днес бе и във връзка със 70 години от гибелта на Герасим Тодоров.

На церемонията днес присъстваха още председателят на СРС на КТ "подкрепа" - Казанлък, Цветанка Писоква, членовете на сдружение "Демократичен Казанлък" Бончо Сарафов и Стефан Саранеделчев, журналисти.