Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Христо Попов е тазгодишният носител на наградата „Проф. Александър Фол”, която се връчва на традиционните Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък. Той получава наградата за цялостен принос в проучването на тракийското културно наследство. Статуетката "Орфей" му бе връчена на церемония при откриването на 14-ото издание на празниците.

„Това са празници, съпътствани с много събития, които пресъздават бита и душевността на нашите предци, чиито достойни наследници са днешните казанлъчани. С всяка изминала година Тракийските празници стават все по-мащабни и все по-добри”, обърна се кметът на община Казанлък Галина Стоянова към присъстващите на събитието. Тя подчерта, че за поредна година празниците започват официално до емблематичната Казанлъшка тракийска гробница, открита преди 75 години и намираща се под егидата на ЮНЕСКО.


На церемонията в парк „Тюлбето” доц. Христо Попов прие статуетката на Орфей от областния управител на Стара Загора Гергана Микова и припомни, че археологията е с дълга и позитивна традиция в Казанлък.

"Казанлък наистина е най-доброто, може би най-правилното място за организирането на тези тържества в България, тъй като наистина е люлката на тракийската култура. Неслучайно преди две години тук беше организиран и поредният международен конгрес по тракология", каза доц. Попов.

Наградата на името на проф. Александър Фол е учредена преди 13 години от община Казанлък и Исторически музей „Искра“ в памет на основателя на науката „Тракология“.

Първият носител на наградата на името на видния учен е д-р Георги Китов, която му бе връчена на 2 септември 2006 година по време на официалното откриване на вторите Дни на тракийската култура в Казанлък. Със своята експедиция ТЕМП д-р Китов направи епохални открития в Долината на розите, към чието име напълно закономерно бе прибавено и Долина на тракийските царе. Носители на наградата са още доц. д-р Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова, доц. Георги Нехризов, доц. д-р Камен Димитров. Наградата бе присъдена и посмъртно на Гергана Табакова – Цанова, дългогодишен уредник и директор на ИМ „Искра”. През 2016-а година наградата получи доц. д-р Георги Мавров. През 2017-а носител е проф. Тотко Стоянов, а през 2018-а с приза бе удостоена проф. д.и.н. Валерия Фол.

Празниците в Долината на тракийските царе бяха открити със спектакъла на ансамбъл „Чинари”, наречен „Траките”. Вечерта продължи с музиката на Представителния диксиленд на Сухопътните войски на НАТО, който гостува в града с любезното съдействие на посолството на САЩ в България, част от 5-ия „Джаз фест Казанлък”.

В съботния ден 14-тите Празници в Долината на тракийските царе продължават с много събития, сред които атрактивното състезание „Тракийски сървайвър”, джаз кафе, със спектакъл и лазерно шоу вечерта на тракийската могила „Шушманец”. На сцената зад Казанлъшката тракийска гробница ще бъдат изнесени концертите Old Is Gold с участието на певицата Надя Тончева, артистичен директор на джаз фестивала в Казанлък, и на музикантите от „Шуба Анила бенд” от Унгария.

В рамките на празниците се провежда и национална научна конференция "Проблеми и изследвания на тракийската култура".