755 са избирателните секции в чужбина На изборите на 2 октомври българите в чужбина ще гласуват в 755 избирателни секции. Това информират от Централната избирателна комисия (ЦИК). Броят им е с 5 повече, отколкото на последните избори през ноември миналата година. Зад границата, нашите сънародници няма да имат право да отбелязват преференции, за предпочитан от тях кандидат.
За четири държави - Австрия, Германия, Канада и Норвегия, образуването на секции извън българските дипломатически мисии ще бъде под условие до 16 септември, тъй като се очаква финално разрешение от приемащите държави. В Чехия се открива трета избирателна секция в посолството ни в Прага, а според изискване на местните власти вече не може да се откриват избирателни пунктове, извън дипломатическите ни представителства в страната. Затова се предполага, че голям брой българи живеещи в Чехия, нямащи възможност да упражнят правото си на вот в близко до местоживеенето си място, ще се насочат към чешката столица.
Номер 21 ще липсва и в двата вида бюлетини - както за тези за страната, така и за другия вид - за вота в чужбина. Така е, защото една от партиите, регистрирани в ЦИК, след тегленето на жребия, не регистрира листи с кандидат-депутати.