14-годишният Лъчезар Йорданов ще има уникалната възможност да твори в истински космически лагер, защото е едно от 90-те българчета до 15-годишна възраст, които ще заминат на обучение в Space Camp в Турция. Лагерът е създаден по модел на НАСА и в него се обучават ученици, успешно издържали изпитите за влизане в космическите отбори.

Лъчезар е един от най-изявените малки писатели на Казанлък, възпитаници на клуб „Светлини сред сенките” към ОДК „Св. Иван Рилски”. Талантливото момче е лауреат на редица награди от национални литературни конкурси, автор е в колективния роман на клуба „Момичето от квартала”, както и в клиповете и проектите на пишещите казанлъшки „светлинки”. Благодарение на своята дарба, през лятото на 2018 година той ще реализира мечтата си да пътешества във Вселената. Есето, с което малкият казанлъшки творец спечели място в отбора на космонавтите, е за времето, което тече по различен начин в Космоса и на Земята.

В предходните две години – 2016 и 2017-а, в космическия лагер в Турция се обучаваха четирима възпитаници на ПГ „Иван Хаджиенов”, които бяха омагьосани от възможността да се превърнат, макар и виртуално, в истински астронавти, покорили Луната и Марс.

Програмите на космическия център предоставят уникалната възможност на деца и младежи от цял свят да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Програмата се провежда в рамките на една седмица и е изцяло на английски език от специално подготвени треньори и специалисти. Учениците, които имат шанса да участват в този проект, се обучават на работа в екип, на професионализъм и прилагане на знания за най-високите научни достижения и технологии в света.