„Като министър на отбраната, аз лично имам нов прочит по отношение на ролята на държавата и подкрепата й за българската индустрия, в частност българския ВПК.
Считам, че държавата трябва да протекционира, подпомага и защитава националната икономика и не може да остави всичко на принципа на пазарната икономика, нито е редно да се оставят фирмите да се оправят сами.“
Това каза по време на визитата си в най- голямата фирма от българския ВПК „Арсенал“ АД в Казанлък министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов.
Той допълни, че заедно с вицепремиера, с ресор „индустриално развитие“ Томислав Дончев са на едно мнение, че „трябва да товарим и възлагаме задачите на фирмите от българския ВПК, свързани с проектите за модернизация на армията ни, а не да купуваме готови продукти отвън“.
Според Каракачанов, „Арсенал“ –Казанлък е „перлата в короната“ на българския ВПК и като такава може да има своята роля и място по отношение на някои от въоръженията и мунициите за новата бронирана машина за Българската армия.Повече от два часа военният министър посвети на запознаване и инспекция на производството на дружеството, направените инвестиции в модернизация на производства и оборудване, нови бази и продуктова гама.
Каракачанов посети и музея на фирмата, в който се пазят ценни документи, реликви и експонати от 140 годишната история на българския ВПК и на „Арсенал“ Казанлък.
Настоящото посещение на министъра на отбраната е второ за Красимир Каракачанов в „Арсенал“ и първо в качеството му на министър. За първи път историкът и виден колекционер на старинни оръжия посещава дружеството през 2000 година.След края на сегашната си визита той изрази възхищението си от развитието на дружеството през последните 18 години. Министърът на отбраната бе категоричен, че „Арсенал“ Казанлък е гордост за цяла България."
Домакини на визитата бяха първия заместник изпълнителен директор на „Арсенал“АД Станил Станилов и изп. директор на търговското дружество „Арсенал 2000“ АД Христо Ибушев.

Ето какво каза още министърът на отбраната за сайта zakazanlak.bg, след визитата си в „Арсенал“-Казанлък:

Господин Каракачанов, бяхте лаконичен в оценката си за видяното тук. Какво има отвъд тази лаконичност?

Тук видях нещо, с което може да се гордее всяка държава по отношение на нейната отбранителна индустрия. Нещо, с което страна като България, която в много отношения изостава заради глупава политика или некадърни политици, виждаме как едно от нещата, с които България може да се гордее и се гордееше допреди 30 години, не само е запазено, въпреки превратностите на времето, но и се е развило до такава степен, че действително е едно от водещите предприятия в света в този отрасъл.

Тогава защо държавата България принципно пренебрегва фирми от такъв ранг?


В държавата България за съжаление от 25-26 години битува някаква глупава политика, че пазарната икономика не позволява държавата да подпомага националната индустрия. Глупости на търкалета! Защото всички обичат да се сравняват с един, втори ,трети... Вземете страни като САЩ, като Япония, като Русия. Или отидете във Франция или Германия и се опитайте да продадете български продукт. ..Държавата навсякъде си защитава военната индустрия. Протекционира, включително и подпомага. Докато в България нещата бяха оставени на произвола на съдбата. Разбира се,че не може да се каже, че държавата съвсем няма отношение, но аз лично смятам, че държавата не може да остави на принципа „пазарна икономикаи всеки да се оправя както знае.“ Държавата трябва да подпомага да работят фирмите. От година и два месеца съм министър, свидетел съм как чуждите посланици идват да представят, да лобират и да настояват за техни фирми по проектите за превъоръжаване на Българската армия. Докато при нас нещата малко са оставени на самотек, да се оправят фирмите сами.Не е редно. И то не е редно само за военната промишленост. Вземете туризма, друг пример.

В качеството ви на военен министър как прочитате препоръката на американския президент на последната среща на върха на НАТО в Брюксел, по отношение на парите за отбрана, които следва да заделя всяка една страна от бюджета си?

На практика американският президент Тръмп каза: „ние, САЩ, плащаме 90% от бюджета за отбрана/ той разбира се не е 90% ,а около 70% /Кр.Каракачанов/ /, ние ви пазим, давайте пари, купувайте наши продукти.Така го разбирам аз.

...и два дни по –късно вие сте в „Арсенал“. Как да го разбираме?

Аз съм човек с национални убеждения. Не се интересувам от идеологии- ляво, дясно, либерали ,социалисти или християндемократи. Мен ме интересува нацията и държавата.Опитвам се да налагаме национална политика. В проектите за модернизация на българската армия се опитваме да налагаме производството, поддръжката на целия жизнен цикъл на машини, кораби, всичко, което се прави в България, да се поддържа от български фирми. Естествено натискът е огромен. Доводите за натиска са различни, но аз мисля ,че ние трябва да се опитаме да си възстановим традицията там, където я има. Слава Богу, че това, което се е правило в „Арсенал“ Казанлък продължава да се прави, да се модернизира и развива, да печели пазари. Това е правилният път. Какво направихме с нашата бронирана техника? Ние спряхме да я произвеждаме. Тук въпросът е: кой управлява едно предприятие? Като дадеш „Бета“ -Червен бряг на Мирчо Циганина, само прякорът му говори какво ще се случи. Отидете и вижте какво се е случило. Нищо не работи, а се е произвеждало. България от производител на бронирана техника, сега има две алтернативи за избор: или да купува готова продукция от западни фирми, или да се опита да започне с асамблиране в България, а впоследствие да разработи собствен проект и да почне да го произвежда. Аз съм привърженик на втория вариант.

Нов прочит ли има държавата към фиримте от ВПК и конкретно към „Арсенал“?

Аз лично като министър на отбраната, имам нов прочит.Моят колега, вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за индустриалното развитие, също има нов прочит. В такъв смисъл: да товарим и да възлагаме задачи на българския ВПК, а не да купуваме готова продукция отвън. Това касае и новата бронирана машина, и строителството на двата нови кораба, ремонтът и подръжката на съществуващата авиационна техника, самолети, и хеликоптери. Тоест, всичко максимум трябва да се прави в България.

Къде е“Арсенал“ в тези планове и намерения?

„Арсенал“ е част от българския ВПК. Той е „перлата в короната“ на българския ВПК. Да не ми се разсърдят други предприятия, но това е. Сега по проекта за бронираната машина мисля, че част от нещата, които касаят нейното въоръжение могат да бъдат изпълнени от „Арсенал“. И картечницата, и муницията, изстрелът за 30 мм. оръдие. И е много по- добре вместо да купуваш готови муниции отвън, да се опиташ по един нов натовски стандарт да произвеждаш тази муниция тук, за да може с българските пари да се храни българската икономика, да създаваш работни места, защото парите пак остават тук. И по този начин да не си зависим от капризите на един или друг вносител.