От януари касови бележки ще могат да се получават по имейли и по телефон Хартиените касови бележки може да бъдат премахнати, ако при пазаруване използвате карти за лоялност. Това ще стане с промени в Закона за ДДС, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на финансите.
Предложено е търговците, които използват в магазин софтуер, включен в списъка на НАП, да могат да регистрират и отчитат продажбите на стоки и услуги чрез издаване на фискален бон, генериран в електронен вид и автоматично изпратен на електронен адрес на получателя. Точните изисквания за издаване на електронни касови бележки ще бъдат разписани в наредбата на министъра на финансите.
Електронните касови бележки например, може да бъдат изпращани на електронна поща или на мобилно приложение, качено на телефона на потребителя. Ако човек използва карта за лоялност от съответния магазин още със сканирането ѝ компютърът ще знае дали клиентът иска да получи електронен фискален бон и къде да го изпрати.
Предимството за хората е, че така в електронната си поща или в приложение на мобилния си телефон ще пазят касовите си бележки, които са гаранция за купените стоки, например битови уреди или машини за ремонт в дома. Няма да се налага да пазят с години хартиени касови бележки. Освен това при наличие на информация в телефона за похарчените пари, хората ще могат да си правят сметка колко пари през месеца са дали например за алкохол, за храна и да следят точно за какво отиват парите им.
Предложението за въвеждане на електронни касови бележки се прави, от една страна, поради навлизането на пазара на нови, съвременни технологии и практики при предлагането и търговията със стоки и услуги, а от друга - да бъде намалена административната тежест за търговците, пише в мотивите на Министерство на финансите. Промяната ще влезе в сила от началото на 2024 г. След като в закон бъде записано, че електронни касови бележки може да сменят хартиените, търговците ще могат да предложат нови, съвременни начини на плащане, както и да намалят използването на хартиени бележки.
С друга промяна в Закона за ДДС ще бъде облекчено онлайн пазаруването от чужбина и доставката чрез куриер на поръчаната стока. При пратки от чужбина на стойност до 150 евро дължимият ДДС при внос ще може да бъде плащан от куриерската фирма чрез превод по банкова сметка на Агенция „Митници“, онлайн, или на ПОС терминал в офиса на митницата. Така куриерската фирма бързо ще може да плати дължимия ДДС, а клиентът ще плати на куриера общата сума за стоката, за доставката и за ДДС.