Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри близо 40 млн. евро заем за оператора на зарядни станции Eldrive. Компанията, която управлява бранда, планира обща инвестиция от 170 млн. евро за инсталиране на над 10 500 зарядни станции в България, Литва, Румъния и Латвия – четирите пазара, на които работи в момента.
В съобщение на ЕИБ се посочва, че целта на финансирането е да се ускори електрификацията на автомобилния сектор в Европа, като се осигури широка и леснодостъпна зарядна инфраструктура за електромобили, с което да се подпомогне борбата срещу климатичните промени и замърсяването на въздуха.
Този проект подкрепя широк спектър от политики на ЕС и спомага за постигането на целите за декарбонизация на Съюза, като конкретно е насочен към постигане на заложените в Зелената сделка и Стратегията за устойчива и умна мобилност цели за достигане на над 1 милион публични зарядни станции до 2025 г. и 3 милиона до 2030 г.
Одобрените от ЕИБ средства ще помогнат на компанията да развие бързо и ефективно зарядната си мрежа и да се превърне в един от водещите оператори в Европа.
От eMobility посочват, че са най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България и една от водещите компании в сектора в Румъния и Литва. Към момента мрежата разполага с над 800 зарядни точки на всички пазари, като е единствената у нас с национално покритие на пътната мрежа.
Основният фокус на Eldrive е върху бързото и супербързото зареждане, както и върху изграждането на зарядни хъбове по основните пътни маршрути.