Чип постигна рекорда скорост за пренос на информация - 1.84 Pbit/s Всеки мечтае за бърз интернет, който за кратко време да позволява пренос на огромно количество данни. А какво ще кажете за следните параметри: обем, колкото целия глобален трафик, да бъде предаден за… 1 секунда? Компютърен чип е успял да постигне рекордна скорост на прехвърляне от 1.84 петабита данни в секунда благодарение на оптичен кабел, съобщи News Scientist.
Трудно е да се опише скорост от 1.84 Pbit/s, но за сравнение: 1 петабит се равнява на милион гигабита. Това означава, че говорим за над 20 пъти по-бърза връзка от най-високо скоростната мрежа в света – ESnet6, която служи на учени от различни институти, като НАСА например.
News Scientist илюстрира постижението със зависимост, която е по-близка до средностатичстическия потребителски ум. С други думи, тази скорост би позволила изтеглянето на 230 милиона снимки за 1 секунда.
Технологичният пробив е дело на екип, ръководен от Асбьорн Арвад Йоргенсен от Техническия университет на Дания в Копенхаген.
Йоргенсен и колегите му са използвали фотонен чип (б.р. – технология, която позволява оптични компоненти да бъдат вградени в компютърни полупроводници), чрез който потокът от данни се разделя на хиляди отделни канали, но се предава едновременно.
„Първо, екипът раздели потока от данни на 37 секции, всяка от които беше изпратена по отделно ядро на оптичния кабел. След това всеки от тези канали беше разделен на 223 блока данни, които съществуваха в отделни части от електромагнитния спектър. Този т.н. „честотен гребен“ от равноотдалечени пикове светлина в целия спектър позволява данните да се предават в различни цветове едновременно, без да си пречат, което значително увеличава капацитета на всяко ядро“, пише New Scientist.
В миналото са били постигани скорости на трансфер на данни до 10.66 петабита в секунда, но те са генерирани чрез използването на обемисто неефективно и непрактично оборудване. Докато сегашното постижение се базира на един единствен компютърен чип като източник на светлина.
Технологията може значително да намали разходите за енергия и да увеличи честотната лента. Експериментът използва толкова много данни, че днес не съществува компютър, който да предостави или получи толкова много информация с тази скорост.
Чипът все още не е завършен, като има нужда от лазер и устройства за кодиране на данни във всеки от изходните потоци. Йоргенсен твърди, че и двата елемента могат да бъдат интегрирани вътре в него. Това означава, че въпросното оборудване би имало размерите на обикновена кибритена кутия, което пък го прави много практично за ежедневна употреба.
Изобретението може завинаги да промени начина, по който се използват цифрови данни и се изпълняват компютърни задачи.