5G ще донесе близо трилион долара на световната икономика до 2030-та Очаква се през 2030 г. 5G технологиите и услугите да донесат на световната икономика над 950 млрд. долара. По-голямата част от тази сума ще бъде реализирана в развитите региони, включително Източна Азия, Северна Америка и Европа.
5,4 млн. души в света са се абонирали за мобилни услуги през 2022 г. Същевременно навлизането на мобилните услуги достига момент на насищане на повечето пазари в света, особено сред възрастните и живеещите в градовете, разкриха от GSMA, световната организация на телекомуникационните оператори по света, по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.
До 2030 г. ще има над 865 млн. нови мобилни абонати по света, а повече от половината от тях ще дойдат от Южна Азия и Субсахарска Африка. Във всеки регион по-голямата част от новите абонати ще бъдат млади потребители и такива, които не живеят в големите градове.
Повече хора от всякога – 4,5 млрд. – сега са абонирани за мобилен интернет. Пропастта в ползването на мобилен интернет в света (хората, при които има мобилна широколентова услуга, но не ползват интернет), се е свила през последните пет години – от средно 50% през 2017 г. до 41% през 2022 г. Това се е случило, след като повечето хора по света са започнали да разчитат на интернет услуги за ежедневни задачи, особено в зората на пандемията на Covid-19.
Други 1 млрд. души ще се абонират за мобилен интернет до 2030 г., докато телекоми, правителства и други ключови играчи предприемат стъпки за адресиране на бариерите пред ползването на такъв тип услуги сред по-уязвими групи например.
Броят на новите абонати на мобилен интернет ще бъде по-голям от този на новите мобилни абонати през периода. Прогнозата подчертава колко ключово е използването на смартфони и миграцията от 2G към мобилни широколентови услуги (3G и нагоре).