Модерна напоследък интериорна декорация набира все повече опулярност. И като град на имащите претенция за модерни и креативни градски хора, Казанлък не остава по- назад. С модернат арт тенденция и декорация може да се снабди всеки, за койт досега с природата е нещо свещено и който се стреми да бъде по- близо във всеки един момент до нея.
Последният моден писък в интериорната декорация са картините от скандинавски мъх, които вече могат да се намерят и в Казанлък.
Новатор в тази посока е малката китна цветарница, „залепена“ до ГУМ-а, а вълшебницата, която превръща обиковената рамка и пъстрия откъм цветове мъх в картина, е Татяна.



Под сръчните й пръсти финните снопове от естествен скандинавски мъх в различни нюанси на зелено, през перлено, тюркоаз, пурпурно червено до хладен оранж, се превръщат в произведнеяи на изкуството. При това вечно, понеже сканадинавският мъх не вехне, не потъмнява, и не старее.
Освен, че е красиво, стилно, модерно, може да се декорира и с допълнителни малки елементи: като котви, сърца, други талисмани или джунджурии, които носят особен смисъл за получателя или притежателя на живата картина.



Откъде произлиза естественият скандинавски мъх?



Познат е с латинското си наименование Cladonia stellaris. Наричан е още полярен мъх. На практика това е вид екологично важен лишей, който образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори, известни още като тайга. Мъхът се събира под изключително строг надзор, тъй като е защитен растителен вид. Бере се ръчно, с цел залесеността му да остане разнообразна. Така се повишава и нейната продуктивност. Събирането на скандинавски мъх не причинява увреждане на природата и не оставя следи след себе си в горските и планински райони, където той вирее.
Подобно на повечето лишеи, скандинавският мъх расте бавно, средно с 0.5 см на година при добри условия. Любопитно е също, че видът е предпочитан източник на храна за северните елени през зимните месеци, а оттам идва и наименованието “мъх на северния елен”.



Какви са неговите свойствата?

Едно от най-ценните свойства на мъха е това, че стабилизира нивата на влажност на въздуха в помещенията, в които се намира. По този начин, подобрява средата за живот в помещенията, ограничава появата на плесен и разпространението на вредни микроорганизми в районите с по-висока влажност.

При нужда от звукова изолация, спокойно може да заложите на пана или картини от скандинавски мъх с по-голяма площ. Те имат силни изолационни и акустични качества, които са още една причина да са толкова популярни и да се използват успешно в интериорните решения. Растителността естествено блокира високочестотните звуци, докато поддържащата структура на всяка картина с мъх намалява нискочестотните шумове.

Скандинавскят мъх е в различни цветове, най-вече различни нюанси на зелено. Това е така, защото при обработката му е възможно да бъде оцветен с помощта на органични багри. Но всъщност, в природата този вид растителност е с кремаво-бял цветови оттенък. При обработката, той се стабилизира с различни соли, което също така го прави устойчив на огън, повишава трайността и не изисква поддръжка. В процеса на обработка не се прилагат никакви вредни суровини и крайният продукт е напълно естествен и безвреден.



Едно от най- важните качества на скандинавския мъх е неговото позитивното въздействие .
Зелените интериорни решения имат някои невероятни научни ползи. Внасянето на интериорен акцент от мъх в дома ви променя начина, по който се чувствате.
Той съчетава безвремието на природата с най-модерните технологии и дизайн. Присъствието на зеленина в помещението влияе позитивно на хората – те повишават продуктивността, понижават нивата на стрес, дори намаляват сухотата на кожата.

Как се поддържа пано или картина от скандинавски мъх?

На практика няма такава. Не е необходимо да се полива или пръска с вода. Изборът на полярен мъх е страхотно решение при декорацията на тъмни или недостатъчно добре осветени помещения. Подходящ е и за фитнеси, спа зони или подземни помещения, тъй като не изисква специално осветление.

Възможно е мъхът да бъде използван като акцент на открити места, но за кратко и трябва да се намира под навес, който да го пази от метеорологични условия, които биха му навредили.

В случай, че сте притежател на декорация с мъх и в зимния сезон тя изгуби своята естествена пухкавост, не бива да се притеснявайте. Нужно е просто по-често да се проветряват помещенията или да имат овлажнители за въздух.
И тъй като сме в пъсътрсезон, а много скоро може ида побелее, то идеята да си откраднете късче вечна пролет в дома си или да подарите такаво, е повече от добро решение за хората, на които държите.
И ако не знаете точно как и с колко пролет да е подаръкът ви, то в цветарницата на Татяна, предлагат верните мерки. При това пълни с топлина, обич и уважение към вашите цветни мерки и очи.


Зеленото е модерно. Съчетано с любов – хит!